Γιώργος Λαμπράκης : Ολα στο φως!

γιώργος-λαμπράκης-ολα-στο-φως-48707

Του Γιώργου Λαμπράκη


Αμεση διαλεύκανση του συνόλου των υποθέσεων που ελέγχονται από το ΣΔΟΕ και αφορούν σε τραπεζικούς λογαριασμούς και περιουσιακά στοιχεία πρώην και εν ενέργεια αιρετών, απαιτεί η κοινή γνώμη και στη Μαγνησία. Πέντε ονόματα αυτοδιοικητικών στελεχών, τεσσάρων πρώην Δημάρχων και ενός εν ενεργεία Αντιδημάρχου, περιλαμβάνονται στην περίφημη λίστα που δημοσιοποίησε κυριακάτικη εφημερίδα πανελλαδικής κυκλοφορίας.

Ο τίτλος του θέματος προκαλεί εντύπωση και δημιουργεί κλίμα εις βάρος των ελεγχόμενων, που είναι πρόσωπα με μακρά πορεία – οι περισσότεροι – σε θέσεις ευθύνης. Για παράδειγμα, η περίπτωση του Βασίλη Κοντορίζου, του αρχαιότερου Δημάρχου της Μαγνησίας και ενός εκ των παλαιότερων αυτοδιοικητικών πανελλαδικά, με συνεχή δημαρχιακή θητεία τεσσάρων 10ετιών, είναι η πιο κραυγαλέα και προκάλεσε μεγάλη αίσθηση στην τοπική κοινή γνώμη. Ο ίδιος δηλώνει ανοικτός σε κάθε έλεγχο. Δίνει μάλιστα το «πράσινο φως» να ανοιχθούν οι τραπεζικοί του λογαριασμοί και επισημαίνει ότι μπήκε στη πολιτική πλούσιος και βγήκε φτωχός. Ανάλογη ήταν η αντίδραση του πρώην Δημάρχου Βόλου και πρώην βουλευτή και υπουργού του ΠΑΣΟΚ Αλέκου Βούλγαρη, που υποστηρίζει ότι όλα τα περιουσιακά του στοιχεία δικαιολογούνται απόλυτα από τις δηλώσεις πόθεν έσχες που υποβάλλει κάθε χρόνο. Παρόμοιες αντιδράσεις προκύπτουν και από τους άλλους τρεις αυτοδιοικητικούς, δηλαδή τους πρώην Δημάρχους Αλοννήσου και Σκοπέλου κ.κ. Βλάικο και Περίσση καθώς και από τον πρώην Αντιδήμαρχο Πορταριάς και νυν Αντιδήμαρχο του διευρυμένου Δήμου Βόλου Γιάννη Γκουντέλια, που κάνει λόγο για αστειότητες.
Αυτό που έχει σημασία είναι η ταχεία διερεύνηση των εν λόγω υποθέσεων από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του ΣΔΟΕ που έχει αυτή την περίοδο πολλή δουλειά σε πολλαπλά επίπεδα. Έχουμε την αίσθηση πως ότι δεν έγινε, σε ό,τι αφορά σε ελέγχους και διασταύρωση περιουσιακών στοιχείων και τραπεζικών λογαριασμών των αιρετών μας τα τελευταία 30 χρόνια, επιχειρείται να γίνει μέσα σε λίγους μήνες. Οι ρυθμοί των ελέγχων και η πρόοδος των σχετικών διαδικασιών δεν θα είναι σε καμία περίπτωση στο επίπεδο που προσδοκά η κοινωνία. Ωστόσο, όταν μιλάμε για δημόσιους λειτουργούς που διαχειρίστηκαν σημαντικά κονδύλια, είτε από τον κρατικό προϋπολογισμό είτε από ευρωπαϊκά προγράμματα, η διερεύνηση και η πιθανή απόδοση ευθυνών σε πρόσωπα τα οποία ίσως έχουν «βάλει το δάχτυλο στο βάζο με το μέλι» πρέπει να γίνουν με γοργούς ρυθμούς. Και για να αποδοθεί δικαιοσύνη, αλλά και επειδή ορισμένοι από τους εμπλεκόμενους έχουν επανεκλεγεί και εξακολουθούν να κατέχουν θέσεις ευθύνης. Δεν είναι δυνατόν να εμπλέκεται το όνομά τους σε πιθανές περιπτώσεις απόκτησης περιουσιακών στοιχείων που δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματά τους, και να συνεχίσουν να ασκούν τα καθήκοντά τους σα να μη συμβαίνει τίποτα.
Το θέμα είναι πρωτίστως ηθικό τόσο για τους ίδιους, όσο και για τους πολιτικούς τους προϊσταμένους, που τους εμπιστεύτηκαν και τους ανέθεσαν συγκεκριμένα καθήκοντα στους νέους Καλλικρατικούς Δήμους. Άμεσα λοιπόν να χυθεί άπλετο φως στις εν λόγω υποθέσεις και να αποδοθούν «τα του Καίσαρως τω Καίσαρι». Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για κουκουλώματα και σκιές. Εξαιτίας τους ζούμε εδώ και τρία χρόνια στο απόλυτο κοινωνικό σκοτάδι!

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου