ΤΟΠΙΚΑ

Συνδικαλιστικός παραλογισμός ή κομματική γραμμή;

συνδικαλιστικός-παραλογισμός-ή-κομμ-60836

Μάρτυρας μιας κατάστασης που παραπέμπει περισσότερο σε θέατρο του παραλόγου έχει γίνει από χθες η κοινή γνώμη, παρακολουθώντας την αντίδραση των εμποροϋπαλλήλων στη λειτουργία της αγοράς, αύριο Κυριακή. Όχι μόνο εξαγγέλθηκαν κινητοποιήσεις με τη μορφή 24ωρης απεργίας και σε τοπικό επίπεδο, αλλά καλούνται οι καταναλωτές από τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους του κλάδου να μποϋκοτάρουν τα εμπορικά καταστήματα που θα λειτουργήσουν εκτάκτως φέτος, και δεύτερη Κυριακή, εντός της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων. Προσέξτε το μέγεθος του παραλογισμού.

Ο σύλλογος των εμποροϋπαλλήλων καλεί σε μποϋκοτάζ των επιχειρήσεων, από τις οποίες τα μέλη του συλλόγου τρώνε ψωμί και ζουν τις οικογένειές τους. Οι συνδικαλιστές που αναρωτιόμαστε αν βιώνουν την οδυνηρή πραγματικότητα της οικονομικής κρίσης, θεωρούν πως με τη λειτουργία της εμπορική αγοράς για δεύτερη Κυριακή τα φετινά Χριστούγεννα, επιχειρείται η καθιέρωση λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές. Υποστηρίζουν ότι από μια τέτοια εξέλιξη θα ωφεληθούν οι πολυεθνικές και τα πολυκαταστήματα και θα πληγούν περαιτέρω οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δεν θα μπορούν να καλύψουν τις επιπλέον ανάγκες τους για προσωπικό. Η πιθανότητα αυτή ίσως και να υπάρχει και να είναι κάτι περισσότερο από πιθανότητα. Ωστόσο ποιος μπορεί να αμφισβητήσει την τραγική εικόνα της αγοράς που εδώ και δύο χρόνια παλεύει για να κρατηθεί ζωντανή, παρά τα χιλιάδες λουκέτα, τις απολύσεις και την κάθετη πτώση του τζίρου των καταστημάτων;

Ποιος αμφισβητεί ότι την προηγούμενη Κυριακή που η αγορά ήταν ανοικτή, οι καταστηματάρχες χαμογέλασαν για πρώτη φορά μετά από αρκετό χρονικό διάστημα; Ποιος αμφισβητεί ότι μόνο αν παραμείνουν ανοικτά τα καταστήματα και λειτουργούν έστω για ορισμένες Κυριακές το χρόνο, υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να μπορούν οι ιδιοκτήτες τους να συνεχίσουν να καλύπτουν τις υποχρεώσεις τους και να πληρώνουν τους υπάλληλους τους; Ποιος θέλει μια αγορά νεκρή, με απελπισμένους καταστηματάρχες και άνεργους υπαλλήλους; Κανείς φανταζόμαστε και για αυτό ελπίζουμε πως θα πρυτανεύσει η λογική και θα απομονωθούν ακραίες φωνές που καλούν σε κινητοποιήσεις και αντιδράσεις, τουλάχιστον παράλογες για τα δεδομένα της εποχής.

Τέτοιες νοοτροπίες δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την οδυνηρή πραγματικότητα του Μνημονίου και των συνεπειών του στην καθημερινότητά μας. Οι πληροφορίες που υπάρχουν, θέλουν την πλειοψηφία των εμποροϋπαλλήλων να μη συμμερίζεται τέτοιες πρακτικές και να επιθυμεί να δουλέψει αύριο Κυριακή. Την ίδια στιγμή ο τοπικός Εμπορικός Σύλλογος αντιμετωπίζει την κατάσταση με ψυχραιμία και νηφάλιες αντιδράσεις, θέλοντας προφανώς να κρατήσει χαμηλούς τόνους και να μην οξύνει τα πνεύματα. Άλλωστε η ένταση δεν βοηθά τέτοιες ώρες καμία πλευρά. Το μόνο σίγουρο είναι πάντως ότι τα δεδομένα έχουν αλλάξει και δυστυχώς κάποιοι δεν το έχουν καταλάβει ή κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν.

Οι εποχές των αντιδράσεων για την τιμή των όπλων έχουν περάσει ανεπιστρεπτί και όποιος δεν το αντιλαμβάνεται θα απομονωθεί από τις εξελίξεις. Μέχρι να γίνει αυτό όμως δεν έχει κανένα δικαίωμα να κρατά δέσμια ολόκληρα κομμάτια της κοινωνίας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου