ΤΟΠΙΚΑ

Αξιέπαινες πράξεις ανθρωπιάς

αξιέπαινες-πράξεις-ανθρωπιάς-71307
Του Γιώργου Λαμπράκη

Συγκινεί η πρωτοβουλία των μαθητών, των καθηγητών και του συλλόγου γονέων του 3ουΛυκείου Βόλου που αποφάσισαν να δραστηριοποιηθούν προκειμένου να βοηθήσουν μια μαθήτρια του σχολείου, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας και δίνει τη μάχη της ζωής της. Μόλις έγινε γνωστό το πρόβλημα της μαθήτριας που είναι στην πρώτη τάξη, κινητοποιήθηκε αμέσως η τοπική σχολική κοινότητα, στο σύνολό της και με μπροστάρηδες τους ίδιους τους μαθητές, άρχισε να υλοποιείται μια προσπάθεια που στέλνει πολλαπλά μηνύματα στην κοινωνία.

Κατ’ αρχήν, όσοι θεωρούν ότι οι μαθητές δεν έχουν ευαισθησίες και δεν ενδιαφέρονται για όσα συμβαίνουν γύρω τους, θα πρέπει να καταπιούν τη γλώσσα τους. Τα παιδιά αποδεικνύουν περίτρανα με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, ότι νοιάζονται στον μέγιστο βαθμό για τα προβλήματα των συνανθρώπων τους και μάλιστα μετατρέπουν αυτό το ενδιαφέρον σε πράξη. Αντίθετα δεν έχουμε δει, προς το παρόν τουλάχιστον, ανάλογο ενδιαφέρον και κοινωνική ευαισθησία από άλλους φορείς της πόλης, που υποτίθεται πως είναι καλύτερα οργανωμένοι και μπορούν να παρέμβουν σε ανάλογες περιπτώσεις με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Δεν αναφερόμαστε βέβαια στα θεσμοθετημένα όργανα της κεντρικής εξουσίας, που κατά το πρόσφατο παρελθόν παρενέβησαν στον ελάχιστο βαθμό σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

Ακόμη και σε εποχές οικονομικής ευμάρειας, το επίσημο κράτος είτε αδιαφορούσε για τα δράματα μεμονωμένων οικογενειών, είτε τα «έκανε θάλασσα» όποτε αποφάσιζε να παρέμβη, και αυτό συνέβαινε μετά από πίεση και κοινωνική κατακραυγή. Έτσι λοιπόν, στην περίπτωση του 3ου Λυκείου Βόλου, οι μαθητές πήραν την πρωτοβουλία και οι καθηγητές με τους γονείς τους στήριξαν με όλες τους τις δυνάμεις, σε μια προσπάθεια να σωθεί μια ανθρώπινη ζωή. Ένα 15χρονο παιδί, γεμάτο όνειρα και δίψα για το αύριο.

Τα πρώτα μηνύματα αυτής της προσπάθειας είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά καθώς η ανταπόκριση τόσο των μελών της σχολικής κοινότητας όσο και των απλών πολιτών, αλλά και ορισμένων επιχειρήσεων, είναι ήδη συγκινητική. Η αντίδραση αυτή γεμίζει με αισιοδοξία και ικανοποίηση τους εμπνευστές της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας που έχουν ανοίξει και σχετικό τραπεζικό λογαριασμό. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι επίσης το γεγονός πως όλες οι ενέργειες που γίνονται, είναι διακριτικές και σέβονται απόλυτα την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Στέλνουν ωστόσο και ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τη κοινωνία, ότι αφενός χρειάζεται η ευαισθητοποίηση όλων σε ανάλογες περιπτώσεις και αφετέρου, ακόμη και στη μνημονιακή Ελλάδα των ατέλειωτων προβλημάτων, της κοινωνικής απορρύθμισης και της απόλυτης διάλυσης υποδομών και θεσμών, οι απλοί πολίτες δεν έχουν χάσει ούτε το κουράγιο ούτε την ανθρωπιά τους.

Παρά τα αδιέξοδα που δημιούργησε η οικονομική κρίση στους περισσότερους, δεν έχει χαθεί η κοινωνική ευαισθησία και η διάθεση της ανιδιοτελούς προσφοράς προς τον συνάνθρωπο. Άλλωστε σε τι άλλο μπορούμε πλέον να ελπίζουμε, αν όχι στα αντανακλαστικά μιας κοινωνίας που μπορεί φαινομενικά να μοιάζει αδιάφορη και κλεισμένη στο καβούκι της, ωστόσο όταν υπάρξουν τα κατάλληλα ερεθίσματα ενεργοποιείται και παρεμβαίνει για να καλύψει το τεράστιο κενό του ανύπαρκτου κρατικού μηχανισμού;

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου