ΤΟΠΙΚΑ

Ενας «πόλεμος» με απρόβλεπτες συνέπειες

ενας-πόλεμος-με-απρόβλεπτες-συνέπε-72150
Του Γιώργου Λαμπράκη

Ακόμη και οι πιο υποψιασμένοι και έμπειροι συνδικαλιστές στο χώρο των εργαζομένων στους δήμους, έδειξαν να αιφνιδιάζονται από την ενέργεια του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης να θέσει σε διαθεσιμότητα όλους τους διοικητικούς υπαλλήλους Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Μετά από ένα μήνα δυναμικών κινητοποιήσεων των εργαζομένων που έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των δήμων και στην καθημερινότητα των πολιτών, έρχεται το υπουργείο και ο απρόθυμος μέχρι πρότινος υπουργός κ. Μανιτάκης (που κατά τα άλλα αντιδρούσε στην εφαρμογή του Μνημονίου), να δείξει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο θέμα. Εφόσον λοιπόν οι δήμαρχοι αρνούνται να στείλουν τις καταστάσεις με τους υπαλλήλους που εμπίπτουν στο πρόγραμμα διαθεσιμοτήτων, το υπουργείο πατώντας ένα κουμπί, διαγράφει από τα μητρώα εργαζομένων το σύνολο των διοικητικών υπαλλήλων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Για προσπάθεια τρομοκράτησής τους και για φασιστική απόφαση κάνουν λόγο οι συνδικαλιστές που ήδη επέλεξαν να κλιμακώσουν τον αγώνα τους και να βάλουν στο παιχνίδι και τους εκπροσώπους των τοπικών φορέων, οι οποίοι έως τώρα είτε παρακολουθούσαν αμέτοχοι τις εξελίξεις, είτε αντιμετώπιζαν με σκεπτικισμό και αρνητική διάθεση τη συνεχιζόμενη αποχή από την αποκομιδή των σκουπιδιών στη Νέα Ιωνία.

Ήδη αποφασίστηκαν απεργίες, αποχή και καταλήψεις, τουλάχιστον μέχρι και τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας. Εργαζόμενοι και συνδικαλιστές που βλέπουν ότι μετά τους συναδέλφους τους του διοικητικού κλάδου έρχεται και η δική τους σειρά, είναι αποφασισμένοι για «πόλεμο». Οι συνέπειές του δεν μπορούν να εκτιμηθούν στην παρούσα φάση, ωστόσο είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι θα έχουν πολλαπλές επιπτώσεις τόσο στη λειτουργία των δήμων, όσο και στην καθημερινότητα των πολιτών.

Από τη μία το υπουργείο σκληραίνει τη στάση του και αποφασίζει για το μέλλον χιλιάδων εργαζομένων με προδιαγεγραμμένη μοίρα και από την άλλη τα συνδικαλιστικά όργανα των δημοτικών υπαλλήλων κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους και ετοιμάζονται να οδηγήσουν την κατάσταση στα άκρα. Για να προχωρήσουν όμως σε αυτό τον δύσβατο δρόμο, χρειάζονται στο πλευρό τους έναν πολύτιμο σύμμαχο που προς το παρόν τουλάχιστον δεν φαίνεται να τους στηρίζει. Ο λόγος για την κοινωνία που υφίσταται εδώ και καιρό τις συνέπειες ενός αγώνα που για τους δημοτικούς υπαλλήλους έχει λάβει πλέον τη μορφή πραγματικής μάχης για επιβίωση.

Ήδη προγραμματίστηκε για αύριο συνάντηση με τους εκπροσώπους φορέων της πόλης, σε μια προσπάθεια να ενημερωθούν για τις εξελίξεις και να σταθούν στο πλάι των απεργών. Αυτή η πρωτοβουλία έπρεπε να έχει αναληφθεί εδώ και εβδομάδες. Έστω και τώρα όμως δεν είναι αργά, αρκεί να χρησιμοποιήσουν οι συνδικαλιστές πειστικά επιχειρήματα και να μιλήσουν τη γλώσσα της αλήθειας. Δεν χρειάζονται λεονταρισμοί και υπερβολές. Το κριτήριο της κοινωνίας είναι αλάνθαστο και ξέρει πολύ καλά να αξιολογεί τις καταστάσεις. Το ίδιο θα κάνει και σε αυτή την περίπτωση, όπου συνάνθρωποί μας πετιούνται κυριολεκτικά στο δρόμο!

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου