ΤΟΠΙΚΑ

Μειώσεις – κοροϊδία στις εισφορές του Επιμελητηρίου

μειώσεις-κοροϊδία-στις-εισφορές-του-77676
Του Γιώργου Λαμπράκη

Και η παρούσα διοίκηση του Επιμελητηρίου Μαγνησίας φαίνεται πως διαψεύδει τις προσδοκίες των χιλιάδων μελών της, με τις επιλογές και της αποφάσεις της που διαρρέουν καθημερινά στον Τύπο.

Όσοι επαγγελματίες περίμεναν να τους δοθεί μια σημαντική οικονομική ανάσα μέσα από τη μείωση των εισφορών τους προς το Επιμελητήριο, μάλλον θα μείνουν με την χαρά καθώς η διοίκηση του φορέα έχει σχεδόν αποφασίσει να μειώσει το συγκεκριμένο τέλος μόλις κατά 5%. Αυτό το ποσοστό αντιστοιχεί σε περίπου έξι ευρώ το χρόνο(!) για ατομικές επιχειρήσεις, ενώ δεν έχει αποφασιστεί το αντίστοιχο ποσοστό μειώσεων στις εισφορές επαγγελματιών με Ομόρρυθμες και Ανώνυμες Επιχειρήσεις. Οι τελευταίοι είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν στο Επιμελητήριο ποσά που ξεπερνούν και τα 1.200 ευρώ το χρόνο, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει στην τρέχουσα οικονομική συγκυρία.

Τη μείωση στα έσοδα του Επιμελητηρίου που φθάνει το 18% επικαλείται ο πρόεδρός του για να δικαιολογήσει την απόφαση για μείωση στις εισφορές μόλις κατά 5%. Παράλληλα υποστηρίζει πως δεν μπορεί να διακινδυνέψει την ομαλή λειτουργία του φορέα και μια ενδεχόμενη αρρυθμία στην πληρωμή του προσωπικού, από πιθανή μείωση των εισφορών σε μεγάλο ποσοστό. Επίσης ξεκαθαρίζει ότι το Επιμελητήριο πρέπει να έχει την οικονομική δυνατότητα να χρηματοδοτεί, στο υφιστάμενο δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, επιχειρηματικές αποστολές σε διεθνείς εκθέσεις.

Η συγκεκριμένη επιχειρηματολογία ίσως και να μπορούσε να σταθεί αν δεν είχε προηγηθεί η μείωση των λειτουργικών δαπανών του Επιμελητηρίου σε ποσοστό πάνω από 27% τον τελευταίο χρόνο, εξαιτίας της μείωσης του προσωπικού στην Αναπτυξιακή Εταιρία και τις περιστολής μιας σειράς εξόδων, που σε άλλες χρονικές περιόδους το επιβάρυναν σημαντικά. Επίσης κανένας δεν αντιλαμβάνεται γιατί πρέπει να επιβαρύνει το σύνολο των μελών, η χρηματοδότηση δράσεων σχετικών με τη συμμετοχή σε τουριστικές και άλλου είδους διεθνείς εκθέσεις. Είναι άραγε δίκαιο να πληρώνουν όλοι για μια διαδικασία που αφορά μόνο στις επιχειρήσεις με εξωστρεφή χαρακτήρα και εξαγωγικούς προσανατολισμούς;

Την ίδια στιγμή η καταβολή των εισφορών προς το Επιμελητήριο έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα και προκύπτουν σοβαρές συνέπειες για όποιον επαγγελματία δεν είναι συνεπής. Προσέξτε, μιλάμε για ιδιοκτήτες επιχειρήσεων με σχεδόν ανύπαρκτο τζίρο τους τελευταίους μήνες, που δεν έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν σε υποχρεώσεις όπως το ενοίκιο και η μισθοδοσία του προσωπικού τους και που δεν μπορούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές, με αποτέλεσμα οι ίδιοι και οι οικογένειές τους να μην έχουν ούτε τη στοιχειώδη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Από αυτούς τους ανθρώπους περιμένει το Επιμελητήριο να εισπράξει το χαράτσι των εισφορών, δείχνοντας πως δεν αντιλαμβάνεται το μέγεθος του αδιεξόδου στην τοπική αγορά. Στο χέρι του είναι να αποδείξει πως νοιάζεται πραγματικά για τα μέλη του και όχι για την αύξηση των αποθεματικών του. Μόνο μια σημαντική μείωση στις εισφορές της τάξης του 30%, θα μπορούσε να αποτελέσει πραγματική ανάσα για χιλιάδες επαγγελματοβιοτέχνες που «σβήνουν» καθημερινά.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου