Γιώργος Λαμπράκης: Εξαντλούνται τα περιθώρια

γιώργος-λαμπράκης-εξαντλούνται-τα-πε-891846

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ρίχνει βαριά τη σκιά της στην ελληνική οικονομία και τα νοικοκυριά, ανοίγοντας παράλληλα έναν νέο κύκλο αβεβαιότητας για τις επιχειρήσεις. Το λιανεμπόριο επηρεάζεται δραματικά από τις ανεξέλεγκτες αυξήσεις στο κόστος της ενέργειας και των τιμών στις πρώτες ύλες, με τις ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα διατροφής να προκαλούν έμφραγμα στους καταναλωτές, που υφίστανται τις πληθωριστικές πιέσεις και αναγκάζονται να περιορίζουν τις αγορές τους, ενώ παράλληλα επιλέγουν φθηνότερα προϊόντα και αναζητούν προσφορές για να γεμίζει το καλάθι της νοικοκυράς.

Τα ελληνικά νοικοκυριά βρίσκονται αντιμέτωπα με ένα από το πιο επιθετικά κύματα ακρίβειας των τελευταίων 40 χρόνων. Η διάρκεια και η έντασή του θα εξαρτηθούν από τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία. Ελπίδα όλων είναι να τελειώσει σύντομα, αλλά για να επανέλθει στην κανονικότητα η αγορά θα χρειαστεί καιρός.

Οι τιμές στην ενέργεια έχουν εκτοξεύσει το κόστος στο λιανεμπόριο, που σημαίνει ότι επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό τα περιθώρια κέρδους, ενώ προκαλούνται αλυσιδωτές αναταράξεις στην ομαλή λειτουργία της αγοράς. Η Ευρωπαϊκή Ενωση εμφανίζεται για άλλη μια φορά διστακτική ως προς τον τρόπο, με τον οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση. Από τα δικά της αντανακλαστικά θα εξαρτηθούν τα πάντα, καθώς καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν μπορεί μόνη της να διαχειριστεί τον Αρμαγεδδώνα των αυξήσεων στην ενέργεια.

Αυτή η κατάσταση επιφέρει άμεσες συνέπειες στην καθημερινότητα, με τις αυξήσεις στις τιμές καταναλωτικών προϊόντων και αγαθών να είναι συνεχείς, ενώ οι καταναλωτές προετοιμάζονται για νέες ανατιμήσεις, ενόψει του χειμώνα. Οι άνθρωποι της αγοράς προσπάθησαν, και μέχρι έναν βαθμό το κατάφεραν, να απορροφήσουν μέρος των αυξήσεων, ωστόσο και τα δικά τους περιθώρια έχουν σχεδόν εξαντληθεί. Το κύμα των ανατιμήσεων συνεχίζεται και όλα δείχνουν, με βάση και το άλμα του πληθωρισμού κοντά στο 10%, ότι η ανοδική πορεία των τιμών θα συνεχιστεί, χωρίς να είναι σε θέση το λιανεμπόριο να απορροφήσει τις αυξήσεις.

Οι έμποροι απορρόφησαν ένα ποσοστό των αυξήσεων, προκειμένου να μπορέσουν να κρατήσουν τους πελάτες τους. Παράλληλα, κάνουν δελεαστικές προσφορές και προωθητικές ενέργειες μήπως και ενισχυθεί το καταναλωτικό ενδιαφέρον. Ωστόσο, θεωρείται πολύ δύσκολο να επανέλθουν τα επίπεδα της κατανάλωσης στην προ ενεργειακής κρίσης περίοδο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου