Γιώργος Λαμπράκης: Η Ελλάδα σε μία νέα περίοδο κρίσης

γιώργος-λαμπράκης-η-ελλάδα-σε-μία-νέα-π-854545

Η ελληνική κοινωνία αντιμετωπίζει επίσης μια χωρίς προηγούμενο ενεργειακή κρίση, που μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε κοινωνική.

Αυτή τη στιγμή όσα νοικοκυριά χρησιμοποιούν φυσικό αέριο (περίπου τα έξι στα δέκα), κινδυνεύουν να περάσουν τον χειμώνα χωρίς επαρκή θέρμανση. Οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος παραμένουν στα ύψη, σε σχέση με πέρυσι, παρά τις κρατικές επιδοτήσεις, ενώ όλοι αντιλαμβάνονται ότι ο στόχος για μείωση της κατανάλωσης ρεύματος από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις δύσκολα μπορεί να επιτευχθεί.

Ο πρωθυπουργός σε κάθε ευκαιρία προσπαθεί να απαντήσει στην ανασφάλεια της κοινωνίας για τον φετινό χειμώνα με μέτρα στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που ήδη εφαρμόζονται. Ομως, σε ό,τι αφορά στο κομμάτι της ενεργειακής κρίσης, η κοινωνία περίμενε περισσότερα. Για τους πολίτες, που αγωνιούν πώς θα βγάλουν τον χειμώνα, δεν αρκεί η απόδοση ευθύνης στον Ρώσο πρόεδρο.

Οι πολίτες περίμεναν μέτρα, προκειμένου να αντεπεξέρχονται στις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες του φετινού χειμώνα. Είναι αντιληπτό ότι μέρος του προβλήματος έχει να κάνει με την εξοργιστική αδυναμία της Ευρώπης να συμφωνήσει σε ένα γενναίο πακέτο μέτρων για την ενεργειακή κρίση. Επίσης, είναι αντιληπτό ότι τη γενικότερη αμηχανία της Ε.Ε. τροφοδοτεί η αίσθηση ότι το ενεργειακό αδιέξοδο, με το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπη η ευρωπαϊκή οικογένεια, σχετίζεται άμεσα με τον τρόπο, που η ίδια οργάνωσε τις αγορές ενέργειας. Εναν τρόπο που τώρα, σε περίοδο ακραίας κρίσης, εκτινάσσει τις τιμές λιανικής στα ύψη.

Από την άλλη μεριά, είναι σημαντικό ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει μέτρα, που απαντούν σε σημαντικές κοινωνικές ανάγκες. Ομως, μερικά, όπως για παράδειγμα η επερχόμενη στεγαστική κρίση, που, όπως φαίνεται, θα αντιμετωπίσουμε και στη χώρα μας, αποτελούν περισσότερο αναγνώριση ότι υπάρχει πρόβλημα και όχι ότι όντως καταβάλλεται προσπάθεια για την επίλυσή του.

Η Ελλάδα εισέρχεται σε μια πολύ δύσκολη περίοδο. Σε μια νέα περίοδο κρίσης, που τα αδιέξοδα, με τα οποία θα βρεθεί αντιμέτωπη η κοινωνία, θα χρήζουν άμεσων και ουσιαστικών λύσεων και δεν θα σχετίζονται ούτε με τις επικοινωνιακές τακτικές του πολιτικού κατεστημένου, ούτε με τη διατύπωση πολιτικών διλημμάτων. Οι πολίτες ήδη ζητούν απαντήσεις στις εκρηκτικές κοινωνικές ανάγκες, προτού οι εξελίξεις λάβουν μη αναστρέψιμη μορφή.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου