Γιώργος Λαμπράκης: Δυσοίωνο οικονομικό περιβάλλον

γιώργος-λαμπράκης-δυσοίωνο-οικονομι-857201

Η κυβέρνηση αναζητεί διαρκώς αντίμετρα, προκειμένου τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις να αντέξουν το κύμα των ανατιμήσεων στο κόστος της ενέργειας, που προκαλεί «τσουνάμι» ακρίβειας στην αγορά. Η αναποτελεσματικότητα των κυβερνητικών μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων αποτυπώνεται στην αδυναμία ανταπόκρισης στις υποχρεώσεις τους απέναντι στην εφορία, στα ασφαλιστικά ταμεία και στις τράπεζες.

Το σαρωτικό κύμα της ακρίβειας παρασύρει τις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών, καθιστώντας αδύνατη κάποια ασφαλή εκτίμηση για τον τρόπο, με τον οποίο μπορεί να μπει φρένο στη λαίλαπα των αυξήσεων. Αδύνατο είναι, επίσης, να προβλεφθεί ποτέ θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται η κατάσταση, που αναγκάζει πολλούς φορολογουμένους να επιλέγουν να πληρώσουν τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, αντί να καταβάλουν τη δόση του φόρου εισοδήματος.

Η τελευταία έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ είναι αποκαλυπτική για την κατάσταση, στην οποία έχουν περιέλθει οι πολίτες. Ενα στα τέσσερα νοικοκυριά δηλώνει αδυναμία ανταπόκρισης στις φορολογικές υποχρεώσεις. Από την άλλη μεριά, το ξέφρενο ράλι των τιμών στο φυσικό αέριο και στο ηλεκτρικό ρεύμα οδηγεί πολλές μικρές ή και μεγαλύτερες επιχειρήσεις στα πρόθυρα της αναστολής λειτουργίας, καθώς τα έσοδα δεν καλύπτουν σε καμία περίπτωση τις πρόσθετες δαπάνες από τις ανατιμήσεις στο κόστος της ενέργειας.

Σε αυτό το οικονομικό περιβάλλον, που θυμίζει κινούμενη άμμο, η κυβέρνηση προσπαθεί να εφαρμόσει μία σειρά από αντίμετρα, μήπως και μετριαστούν οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του συνεχίζουν να διαβεβαιώνουν για τη δέσμευση της κυβέρνησης για λήψη μέτρων, που θα στηρίξουν την κοινωνία και την οικονομία, ελπίζοντας παράλληλα ότι κάποια στιγμή θα βγουν από τον «λήθαργο» τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Στο μεταξύ, το οικονομικό επιτελείο συνεχίζει να εφαρμόζει τα δικά του αντίμετρα για την όποια στήριξη των πολιτών. Η επέκταση του μέτρου επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού τον ερχόμενο χειμώνα, το καλάθι του νοικοκυριού και το έκτακτο βοήθημα στα ευάλωτα νοικοκυριά είναι μέτρα, που δίνουν μόνο πρόσκαιρες ανάσες. Αντίθετα, η κυβέρνηση συνεχίζει να αποκλείει το ενδεχόμενο μείωσης των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα ή στον ΦΠΑ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου