Γιώργος Λαμπράκης: Ωρα για τη λήψη δραστικών μέτρων

γιώργος-λαμπράκης-ωρα-για-τη-λήψη-δρασ-864965

Η εκτίναξη του πληθωρισμού σε δυσθεώρητα ύψη διαμορφώνει νέα δεδομένα τόσο στην οικονομία, όσο και στην κοινωνία.

Ο πληθωρισμός, όταν φτάνει σε διψήφια ποσοστά, παύει να αποτελεί μια απλή οικονομική παράμετρο. Μετατρέπεται σε ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα, καθώς πλήττει πρώτα και κύρια τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα της κοινωνίας, αυτά που δύσκολα μπορούν να αντεπεξέρχονται, όταν οι αυξήσεις των τιμών ξεπερνούν τα διαθέσιμα εισοδήματα.

Κατά συνέπεια, οι οικονομικά αδύναμοι αναγκάζονται να περιορίζουν τις αγορές προϊόντων, που θεωρούνται απαραίτητα. Είναι σαν να γίνεται μια έμμεση αναδιανομή εισοδήματος σε βάρος των εργαζόμενων με χαμηλές μηνιαίες απολαβές, που βλέπουν τους μισθούς τους να συρρικνώνονται δραματικά μέρα με την ημέρα.

Παράλληλα, η «έκρηξη» του πληθωρισμού προκαλεί σοβαρά προβλήματα, συνολικά, στην οικονομία της χώρας με τις πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Διψήφιος πληθωρισμός σημαίνει ολοένα και μεγαλύτερη αύξηση του λειτουργικού κόστους, το οποίο μεταφέρεται συνήθως στις τιμές των προϊόντων.

Οταν άρχισε η ξέφρενη πορεία του πληθωρισμού, υπήρχαν κάποιες αισιόδοξες εκτιμήσεις, ότι μπορεί να είναι ένα συγκυριακό φαινόμενο, που προκάλεσαν έκτακτες καταστάσεις, όπως τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες, λόγω πανδημικής κρίσης, και ο πόλεμος στην Ουκρανία. Δυστυχώς, οι εξελίξεις αποδεικνύουν ότι ο πληθωρισμός ήρθε για να μείνει και όλα δείχνουν ότι βιώνουμε το φαινόμενο του στασιμοπληθωρισμού.

Τι σημαίνει αυτό; Οτι τώρα είναι η ώρα για τη λήψη δραστικών μέτρων. Τα μέτρα δεν πρέπει να οδηγήσουν σε επιβράδυνση της οικονομίας και κατά συνέπεια σε αύξηση της ανεργίας, προκειμένου να υποχωρήσει ο πληθωρισμός. Η ελληνική κοινωνία, που βίωσε απερίγραπτες καταστάσεις από την «έκρηξη» της ανεργίας κατά την περίοδο των μνημονίων, δεν μπορεί να ζήσει ξανά το ίδιο δράμα.

Απαιτείται, λοιπόν, μια ευρύτερη κοινωνική και πολιτική συνεννόηση για τα μέτρα, που πρέπει να ληφθούν, ώστε να μη ζήσουμε και πάλι μία νέα οικονομική κρίση. Τα συγκεκριμένα μέτρα μπορεί να ξεκινούν από ουσιαστικές παρεμβάσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου και να φτάνουν έως κάποιες ευρύτερες συμφωνίες με τους παράγοντες της αγοράς για τη συγκράτηση της ανοδικής πορείας των τιμών σε βασικά αγαθά. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, το πρόβλημα θα συνεχίσει να γιγαντώνεται και τα αδιέξοδα της κοινωνίας θα γίνουν αδιανόητα…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου