Γιώργος Λαμπράκης: Κίνδυνος στάσης πληρωμών

Τελευταία ενημέρωση: 2022-11-23, 13:11:03
Γιώργος Λαμπράκης: Κίνδυνος στάσης πληρωμών

Η πορεία του πληθωρισμού, που «ροκανίζει» το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, και η ενεργειακή κρίση, η οποία έχει ως συνέπεια την εκτόξευση των τιμών, όχι μόνο στο ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο, αλλά και σε μία σειρά από βασικά καταναλωτικά αγαθά, μπορούν να οδηγήσουν σε νέο φαύλο κύκλο στάσης πληρωμών, με ό,τι μπορεί να σημαίνει για τα κρατικά έσοδα και τους στόχους του προϋπολογισμού.

Η απειλή των οφειλών πλανάται και πάλι πάνω από την αγορά ενέργειας, καθώς η παρατεταμένη κρίση οδηγεί σε αδιέξοδο τους καταναλωτές. Η αγωνία για ένα νέο «τσουνάμι» οφειλών, που μπορεί να λειτουργήσει σαν ντόμινο και να προκαλέσει ανυπολόγιστες επιπτώσεις στην αγορά, είναι διάχυτη. Το κλίμα γίνεται ακόμη χειρότερο, αν συνεκτιμηθούν οι επιπτώσεις, που επιφέρουν στα νοικοκυριά οι ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά. Οι λογαριασμοί της ενέργειας, η ακρίβεια στα σούπερ μάρκετ, οι τιμές σοκ στα βενζινάδικα «ροκανίζουν» τα εισοδήματα.

Η επόμενη περίοδος θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη και επιβάλλεται η υλοποίηση μέτρων και πολιτικών, που θα δώσουν βαθιά ανάσα στους πολίτες. Στην κυβέρνηση συνειδητοποίησαν την ανάγκη για ουσιαστικές διορθωτικές κινήσεις, που θα σβήσουν τη «φωτιά», η οποία σιγοκαίει και αν φουντώσει θα προκαλέσει συνθήκες κοινωνικής αναταραχής.

Από το περίφημο καλάθι του νοικοκυριού έως την ενέργεια και τα καύσιμα, το κόστος, που καλούνται να σηκώσουν στις πλάτες τους οι πολίτες, είναι δυσβάσταχτο. Αμέτρητες οικογένειες αγωνιούν εάν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν σε βασικές τους ανάγκες. Το μόνο που ενδιαφέρει τους πολίτες είναι να βρεθεί το κατάλληλο μείγμα μέτρων για να αντιμετωπιστεί το τέρας των ανατιμήσεων, προτού η κατάσταση ξεφύγει από κάθε έλεγχο.

Η οικονομία είναι ο καθοριστικός παράγοντας για την εκλογική συμπεριφορά των ψηφοφόρων, που θέλουν ουσιαστικές λύσεις σε προβλήματα, όπως, για παράδειγμα, οι τιμές των καυσίμων. Τους πολίτες απασχολεί, διαχρονικά, πώς θα μειωθούν τα οικονομικά τους βάρη και πώς θα βελτιωθεί η καθημερινότητά τους. Ας το έχουν κατά νου στο Μέγαρο Μαξίμου. Δεν είναι κατασκεύασμα της αντιπολίτευσης το κύμα της ακρίβειας, ούτε έχει χρώμα, ιδεολογικές προτιμήσεις και μικροπολιτικές επιδιώξεις. Οι μέρες που έρχονται θα είναι δύσκολες και η κυβέρνηση πρέπει να πάρει κρίσιμες αποφάσεις για την ουσιαστική ενίσχυση των εισοδημάτων.

 

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
8
+
5
=