Γιώργος Λαμπράκης: Οι πραγματικές ανάγκες των πολιτών

γιώργος-λαμπράκης-οι-πραγματικές-ανά-854142

Η ενασχόληση με την πολιτική προϋποθέτει κάποιες βασικές αρχές: η πρώτη αφορά στη νοημοσύνη των ψηφοφόρων, που δεν πρέπει να αμφισβητείται και η δεύτερη στα κριτήρια, με βάση τα οποία οι πολίτες ρίχνουν την ψήφο τους στην κάλπη.

Η πρώτη αρχή πρέπει να υπενθυμίζει στο πολιτικό προσωπικό ότι οι ψηφοφόροι δεν είναι εύκολο να εξαπατηθούν. Μπορεί να κάνουν λανθασμένες επιλογές, για τις οποίες αργότερα μετανιώσουν, ωστόσο, αντιλαμβάνονται αργά ή γρήγορα το λάθος τους. Η δεύτερη αρχή υπενθυμίζει ότι οι πολίτες ψηφίζουν με βάση το πώς αντιλαμβάνονται την κατάσταση στην οποία βρίσκονται, το πώς ιεραρχούν τα προβλήματα τους και το πώς αξιολογούν τις λύσεις που προτείνουν τα κόμματα. Οι ψηφοφόροι σταθμίζουν προσεκτικά τις υποσχέσεις των κομμάτων και συνυπολογίζουν την απόσταση ανάμεσα στις εξαγγελίες και τις πράξεις.

Αυτές τις αρχές συχνά τις ξεχνούν τα κόμματα, με αποτέλεσμα να χάνουν την ικανότητά να αντιλαμβάνονται αυτά που πραγματικά απασχολούν τους ψηφοφόρους τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτέλεσε η διαχείριση της υπόθεσης των υποκλοπών, με τις δυνάμεις που την ανέδειξαν να θεωρούν ότι μπορεί να κρίνει τους πολιτικούς συσχετισμούς. Την ίδια στιγμή, βέβαια, στις δημοσκοπήσεις, οι πολίτες απαντούσαν ότι θεωρούν πιο σημαντικό ζήτημα την ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι το θέμα των υποκλοπών, όσο σημαντικό ζήτημα δημοκρατίας και εάν είναι, δεν μπορεί να υπερκεράσει την καθημερινή αγωνία εκατομμυρίων νοικοκυριών για το πώς θα καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες, τη στιγμή που το διαθέσιμο εισόδημα τους διαρκώς συρρικνώνεται.

Ο χαμηλόμισθος και ο χαμηλοσυνταξιούχος που βλέπει να έρχεται ο πιο δύσκολος χειμώνας των τελευταίων δεκαετιών, περιμένει να ακούσει μέτρα που θα του δώσουν οικονομικές ανάσες αλλά και μια πειστική πρόταση για το πώς θα βγει η χώρα μας από το σημερινό αδιέξοδο. Περιμένει να ακούσει προτάσεις για το πώς τα βάρη τις ενεργειακής κρίσης θα μοιραστούν δίκαια και αν το κράτος θα αποφασίσει, επιτέλους, να παρέμβει για την αντιμετώπιση προβλημάτων που οι κανόνες της ελεύθερης αγοράς δεν μπορούν να λύσουν. Όλα αυτά θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο ως προς την τελική ετυμηγορία των ψηφοφόρων όταν έρθει η ώρα της κάλπης. Τα υπόλοιπα είναι για εντυπώσεις και για εφήμερο πολιτικό κέρδος.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου