Γιώργος Λαμπράκης: Δραματική υποστελέχωση

γιώργος-λαμπράκης-δραματική-υποστελ-862343

Το μείζον θέμα της έλλειψης προσωπικού στα Κέντρα Υγείας της Μαγνησίας επανέρχεται στο προσκήνιο, με αφορμή το περιστατικό με τον 49χρονο στο Ριζόμυλο, που υπέστη καρδιακή ανακοπή και δεν υπήρχε οδηγός ασθενοφόρου στο Κέντρο Υγείας Βελεστίνου, προκειμένου να τον μεταφέρει στο Νοσοκομείο του Βόλου. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει την εξέλιξη της υγείας του, ακόμη και αν μεταφερόταν άμεσα στο «Αχιλλοπούλειο», ωστόσο, η ακάλυπτη βάρδια στο τοπικό κέντρο υγείας και ο χρόνος που χάθηκε μέχρι να σπεύσει στο σημείο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ από τον Βόλο, δημιουργούν ερωτήματα, στα οποία η οικογένεια του θανόντος αναζητά απαντήσεις

Τα περιστατικά είναι αναρίθμητα, ενώ τόσο σε τοπικό, όσο και σε εθνικό επίπεδο έχουν χαθεί ανθρώπινες ζωές, επειδή παραμένουν υποστελεχωμένα τα Κέντρα Υγείας. Στην Αλόννησο, ο δήμαρχος έχει αναγκαστεί κατ’ επανάληψη να εκτελέσει χρέη οδηγού ασθενοφόρου, είτε για τη μεταφορά ασθενών από τις οικίες τους στο περιφερειακό ιατρείο του νησιού, είτε για τη διακομιδή τους μέχρι το λιμάνι.

Η διεκδίκηση των συνδικαλιστών της ΠΟΕΔΗΝ για τη στελέχωση των Κέντρων Υγείας με το απαιτούμενο προσωπικό είναι διαχρονική. Δυστυχώς, έχουν απέναντι τους πολιτικές ηγεσίες στο υπουργείο Υγείας και διοικούντες στις κατά τόπους Υγειονομικές Περιφέρειες, που αδιαφορούν για το αυτονόητο: την κάλυψη των κενών θέσεων προσωπικού σε βασικές ειδικότητες, όπως οι οδηγοί ασθενοφόρων.

Ανθρώπινες ζωές εξαρτώνται από την κάλυψη των συγκεκριμένων κενών. Οι γιατροί και οι νοσηλευτές έρχονται αντιμέτωποι με αδιανόητες καταστάσεις, όταν αναγκάζονται να ενημερώσουν τους συγγενείς ασθενών, οι οποίοι ζητούν απεγνωσμένα βοήθεια για τα αγαπημένα τους πρόσωπα, ότι δεν υπάρχει οδηγός ασθενοφόρου ώστε να μεταφερθεί έγκαιρα ο ασθενή που κινδυνεύει.

Οι έχοντες την πολιτική και διοικητική ευθύνη για την πρόσληψη μόνιμων οδηγών ασθενοφόρων, κλείνουν τα αυτιά τους στις αγωνιώδεις εκκλήσεις των συνδικαλιστικών εκπροσώπων των εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας και επιμένουν πεισματικά σε πρόσκαιρες λύσεις, όπως οι προσλήψεις συμβασιούχων, ή ακόμη και οδηγών χωρίς εκπαίδευση διασώστη, μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ.

Σε όλα σχεδόν τα Κέντρα Υγείας της Μαγνησίας υπάρχει από ένα, τουλάχιστον, ολοκαίνουργιο ασθενοφόρο. Οδηγοί δεν υπάρχουν για να καλύψουν τις βάρδιες όλο το 24ωρο. Από το 2012 άρχισε η δραματική μείωση του προσωπικού των Κέντρων Υγείας, λόγω συνταξιοδοτήσεων. Δέκα χρόνια μετά, τα εκρηκτικά προβλήματα υποστελέχωσης παραμένουν και οξύνονται, απειλώντας ανθρώπινες ζωές!

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου