Γιώργος Λαμπράκης: Η επόμενη μέρα των τηλεφωνικών υποκλοπών

γιώργος-λαμπράκης-η-επόμενη-μέρα-των-τ-873695

Η πολιτική ζωή του τόπου παραμένει εδώ και μήνες εγκλωβισμένη σε έναν φαύλο κύκλο ακραίας αντιπαράθεσης. Πρόκειται για μια παρατεταμένη περίοδο πολιτικής όξυνσης, ενώ απειλούνται η κοινωνία και η οικονομία από τις ολέθριες επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης.

Το ξέσπασμα του σκανδάλου των υποκλοπών πυροδότησε σειρά εξελίξεων, που έπιασε απροετοίμαστη την κυβέρνηση. Η αρχική διαχείριση του ζητήματος από το Μέγαρο Μαξίμου φάνηκε να προκαλεί περισσότερα ερωτήματα από αυτά, στα οποία έπρεπε να δοθούν απαντήσεις. Προκάλεσε, επίσης, κλίμα πολιτικής αστάθειας.

Τα σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες αναθερμάνθηκαν και η εκτίμηση ότι οι υποκλοπές έβαλαν «ταφόπετρα» στην αυτοδυναμία της ΝΔ άρχισε να κερδίζει έδαφος. Η πολιτική υπεροχή του Κυριάκου Μητσοτάκη, που κατέγραφαν ώς τότε οι δημοσκοπήσεις, τέθηκε υπό αμφισβήτηση από πολιτικούς αντιπάλους, αλλά και συμμάχους.

Πλέον, το κλίμα έχει αντιστραφεί. Η υπόθεση των υποκλοπών δεν άλλαξε τους πολιτικούς συσχετισμούς, ούτε βέβαια τον κυβερνητικό σχεδιασμό για εκλογές στο τέλος της τετραετίας. Τα σοβαρά προβλήματα της καθημερινότητας και ειδικά το αυξημένο κόστος διαβίωσης υπερίσχυσαν των καταγγελιών της αντιπολίτευσης. Παράλληλα, στο Μέγαρο Μαξίμου έβαλαν και πάλι στο τραπέζι το «χαρτί» της κυβερνητικής σταθερότητας, θέτοντας ανοιχτά το δίλημμα «Μητσοτάκης ή περιπέτειες».

Πριν το ξέσπασμα του σκανδάλου των υποκλοπών ο Αλέξης Τσίπρας έδειχνε δημοσκοπικά τελματωμένος και μάλλον αδύναμος να διεκδικήσει την πρωτιά στις εκλογές. Οι μνήμες από τις «μελανές» σελίδες της διακυβέρνησής του είναι ακόμα νωπές, η αξιοπιστία του δεν έχει αποκατασταθεί στο εκλογικό σώμα και οι αναφορές του σε «προοδευτική διακυβέρνηση» φάνταζαν κενές περιεχομένου. Οι υποκλοπές δημιούργησαν νέα δεδομένα για τον Αλέξη Τσίπρα, που ανέβασε από την αρχή της υπόθεσης τους τόνους της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση, επιχειρώντας τη δημιουργία ενός εναλλακτικού προοδευτικού πόλου διακυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά του ο Νίκος Ανδρουλάκης, μετά το «ξεφούσκωμα» της υπόθεσης των υποκλοπών, δείχνει πολιτικά ενισχυμένος, επενδύοντας στο σύνθημα «ούτε Μητσοτάκης, ούτε Τσίπρας». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει αντιληφθεί ότι δεν υπάρχει πλέον λόγος να κρατά ψηλά στην αντιπολιτευτική ατζέντα το θέμα των υποκλοπών. Αντίθετα, πρέπει να επενδύσει στην επικοινωνία των προτάσεων του κόμματός του για την αντιμετώπιση των αδιεξόδων των πολιτών, με βασικότερο την ενεργειακή κρίση.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου