Γιώργος Λαμπράκης: Οικονομικό και εργασιακό αδιέξοδο

γιώργος-λαμπράκης-οικονομικό-και-εργ-874682

Την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση στην οικονομία και την αγορά εργασίας περιγράφουν με μελανά χρώματα όλες οι έρευνες, όπως της ALCO για λογαριασμό της ΓΣΕΕ. Το σημαντικότερο εύρημα της έρευνας είναι ότι οι επτά στους δέκα ερωτηθέντες απαντούν ότι η άνοδος των τιμών στα ράφια των σούπερ μάρκετ τους αναγκάζει να περικόψουν δαπάνες για αρκετά είδη διατροφής.

Σε ερώτηση, αν πιστεύουν ότι η οικονομική τους κατάσταση θα τους επιτρέψει να αντεπεξέλθουν στις συνθήκες ακρίβειας και ενεργειακής κρίσης το φετινό χειμώνα, οι 2 στους 10 δηλώνουν ότι δεν θα τα καταφέρουν και σχεδόν οι 5 στους 10 δηλώνουν πως δύσκολα θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στην εκτόξευση του ενεργειακού κόστους.

Την ίδια ώρα, το 63% των ερωτηθέντων θεωρεί πως η αύξηση των μισθών είναι το αποτελεσματικότερο μέσο για την προστασία του βιοτικού επιπέδου των πολιτών από τις ανατιμήσεις στα είδη διατροφής και στην ενέργεια. Μάλιστα, το ποσοστό, που χαρακτηρίζει σημαντικότερη την αύξηση του κατώτατου μισθού από τη χορήγηση επιδομάτων και από τη μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης, πλέον έχει ανέλθει στο 63%.

Οσον αφορά στην αγορά εργασίας και συγκεκριμένα στο ζήτημα του ωραρίου, το 39% αναφέρει ότι δεν εργάζεται παραπάνω από το κανονικό, ωστόσο οι τρεις στους δέκα ερωτηθέντες, που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα, δηλώνουν ότι δουλεύουν 5-6 ώρες παραπάνω την εβδομάδα, οι δύο στους δέκα 9-10 ώρες και το 16% πάνω από 11 ώρες την εβδομάδα. Περισσότεροι από τους μισούς δηλώνουν ότι πληρώνονται τις υπερωρίες τους. Οι υπόλοιποι υφίστανται στις συνέπειες των μνηνονιακών νόμων για την αγορά εργασίας και της απουσίας ελεγκτικών μηχανισμών, που υποτίθεται ότι φροντίζουν για την τήρηση της νομιμότητας.

Από τη μια λοιπόν έχουμε ένα σημαντικό κομμάτι πολιτών, που τον φετινό χειμώνα θα βρεθεί ενώπιον τεράστιων οικονομικών αδιεξόδων και από την άλλη ένα μεγάλο ποσοστό εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, που παραμένει έρμαιο των ορέξεων των εργοδοτών. Το ζητούμενο είναι αν οι κυβερνώντες έχουν συναίσθηση της πραγματικής κατάστασης στην κοινωνία και στην αγορά εργασίας. Αν έχουν αντιληφθεί ότι οι επόμενοι μήνες θα δοκιμάσουν τις αντοχές των πολιτών και θα κρίνουν την τελική τους επιλογή μπροστά στην κάλπη των βουλευτικών εκλογών.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου