Γιώργος Λαμπράκης: Αντέχει η αγορά τη μείωση του ωραρίου λειτουργίας;

γιώργος-λαμπράκης-αντέχει-η-αγορά-τη-μ-879766

Λειτουργώντας σαν λαγός, όπως είχε κάνει και κατά την περίοδο των lock down, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης άνοιξε ένα τεράστιο ζήτημα, αναφορικά με το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή επίσημη τοποθέτηση από το αρμόδιο θεσμικό όργανο, που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι το υπουργείο Ανάπτυξης.

Η μείωση του απογευματινού ωραρίου λειτουργίας της αγοράς κατά δύο ώρες μπορεί να αποτελεί ένα ουσιαστικό μέτρο για την εξοικονόμηση ενέργειας, ωστόσο η απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, με τον βιαστικό τρόπο που κατατέθηκε, ανοίγει τεράστια ζητήματα, τόσο σε ό,τι αφορά στα θέματα ανταγωνισμού, όσο και του ωραρίου εργασίας του προσωπικού των εμπορικών επιχειρήσεων και κατ’ επέκταση των αποδοχών των εργαζομένων, ειδικά την τρέχουσα χρονική περίοδο.

Στον Βόλο ο τοπικός Εμπορικός Σύλλογος παρακολουθεί τις εξελίξεις με μεγάλη προσοχή και ξεκαθαρίζει ότι μόνο αν αποφασιστεί η οριζόντια εφαρμογή του μέτρου για τη μείωση του ωραρίου λειτουργίας της αγοράς θα προτείνει στα μέλη του να κλείνουν νωρίτερα τις επιχειρήσεις τους. Διαφορετικά, τα μικρομάγαζα και οι οικογενειακές επιχειρήσεις θα κλείνουν από τις επτά το απόγευμα, ενώ τα πολυκαταστήματα με την τεράστια κατανάλωση ενέργειας και τα υπέρογκα κέρδη θα κλείνουν κανονικά στις εννέα το βράδυ.

Τη δεδομένη χρονική περίοδο προέχει η εξοικονόμηση ενέργειας, είναι ωστόσο, ζήτημα μείζονος σημασίας και η διασφάλιση της βιωσιμότητας της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, που τον φετινό χειμώνα θα δοκιμαστεί. Για τους εργαζόμενους των εμπορικών επιχειρήσεων τα όποια σχέδια για μείωση του ωραρίου λειτουργίας της αγοράς δεν πρέπει να επηρεάσουν τις μηνιαίες αποδοχές τους. Ακόμη και η παραμικρή συρρίκνωση των οικογενειακών εισοδημάτων μπορεί να έχει δραματικές επιπτώσεις στην κατανάλωση.

Επίσης, δεν έχει εξεταστεί πώς θα επιδράσει η πιθανή εφαρμογή του υπό συζήτηση μέτρου στον κλάδο της εστίασης, που είναι αλληλένδετος με τη λειτουργία της εμπορικής αγοράς. Αν, για παράδειγμα, αρχίζουν από τον ερχόμενο μήνα να κατεβάζουν ρολά τα εμπορικά καταστήματα από τις επτά το απόγευμα, τα καφέ και οι επιχειρήσεις εστίασης θα επηρεαστούν σοβαρά. Τα σκέφτηκε όλα αυτά ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, όταν αποφάσιζε να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου και να προτείνει την εφαρμογή ενός μέτρου, που η ίδια η πολιτεία εξετάζει ακόμη σε θεωρητικό επίπεδο;

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου