Γιώργος Λαμπράκης: Σε κλοιό κυβέρνηση και πολίτες

Τελευταία ενημέρωση: 2022-10-05, 13:21:44
Γιώργος Λαμπράκης: Σε κλοιό κυβέρνηση και πολίτες

Η κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί τα σοβαρά προβλήματα, που προκαλεί η ενεργειακή κρίση στην πραγματική οικονομία και στα νοικοκυριά, ενώ η κοινωνία δεν κρύβει τη δυσφορία της για τις επιπτώσεις στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς από τις εξωφρενικές αυξήσεις στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς για την «έκρηξη» στις τιμές των καυσίμων.

Το κλίμα δημιουργεί συνθήκες τεράστιας πολιτικής πίεσης και επιβάλλει την ανάγκη υλοποίησης μέτρων, που από τη μια θα δώσουν ανάσες στους πολίτες και από την άλλη θα εξασφαλίσουν στην κυβέρνηση πολύτιμο πολιτικό χρόνο, έτσι ώστε να ανασυνταχθεί ενόψει των ερχόμενων βουλευτικών εκλογών και παράλληλα να ξεφύγει από το ασφυκτικό πρέσινγκ της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι πολιτικές και οικονομικές συνθήκες επιβάλλουν την ταχεία λήψη αποφάσεων, που θα αλλάξουν τους όρους του παιχνιδιού και θα αντιστρέψουν το κλίμα στις τάξεις της κοινωνίας. Το πιο σημαντικό είναι ότι επιβάλλεται η υλοποίηση ενός σχεδίου για τη στήριξη των πολιτών απέναντι στον εφιάλτη των ανεξέλεγκτων ανατιμήσεων στην ενέργεια.

Η διαχείριση των προβλημάτων της καθημερινότητας παραμένει στην κορυφή της κυβερνητικής ατζέντας τόσο γιατί το επιβάλλουν οι συνθήκες, όσο και εξαιτίας της ασφυκτικής πίεσης, που ασκεί η αντιπολίτευση. Το πακέτο των μέτρων, που άρχισε να υλοποιείται για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ενώ το κύμα των ανατιμήσεων στην ενέργεια συνεχίζει να σαρώνει την αγορά, μπορεί να αποδειχθεί κομβικό για την κυβέρνηση, η οποία δέχεται ασφυκτική πίεση από την κοινή γνώμη και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Οι άνθρωποι της αγοράς και οι καταναλωτές ελπίζουν ότι η υλοποίηση του συγκεκριμένου σχεδιασμού θα καταστήσει διαχειρίσιμες τις επιβαρύνσεις από το ράλι των ανατιμήσεων στο ενεργειακό κόστος. Πέραν της ικανοποίησης, δεν πρέπει να ξεχνάμε, πάντως, ότι στην κυβέρνηση χρεώνεται απροθυμία ως προς τη λήψη ουσιαστικών μέτρων για τη μείωση των τιμών των καυσίμων.

Σε κάθε περίπτωση, τα κυβερνητικά μέτρα για τους υπέρογκους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και αποτυπώνεται στις μετρήσεις της κοινής γνώμης. Πρόκειται για το μοναδικό ίσως αισιόδοξο στοιχείο για τη ΝΔ, που το καλοκαίρι βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα για το σκάνδαλο των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων και είδε τη διψήφια δημοσκοπική της διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ να «ψαλιδίζεται» ανησυχητικά.

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
9
+
7
=