Γιώργος Λαμπράκης: Στη μέγγενη της ενεργειακής κρίσης

γιώργος-λαμπράκης-στη-μέγγενη-της-ενε-888140

Το κλίμα έντονης δυσαρέσκειας, που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία, καταγράφεται με σαφήνεια στις δημοσκοπήσεις. Η κοινωνία «βράζει», λόγω της κατάστασης στην οικονομία. Το σαρωτικό κύμα ακρίβειας, που ξεκινά από το ηλεκτρικό ρεύμα και το κόστος των υγρών καυσίμων και φτάνει μέχρι τα βασικά είδη κατανάλωσης, απειλεί να ακυρώσει τα σημαντικά βήματα, που έκαναν τα τελευταία χρόνια τα ελληνικά νοικοκυριά, προκειμένου να βελτιώσουν την οικονομική τους κατάσταση.

Την προηγούμενη δεκαετία οι Ελληνες βίωσαν την οδυνηρή εμπειρία της οικονομικής κρίσης, που σχεδόν διέλυσε τον κοινωνικό ιστό. Αμέσως μετά σημειώθηκε η επέλαση της πανδημίας με όλες τις επιπτώσεις, που προκάλεσε και στο πεδίο της οικονομίας. Τώρα, έρχεται η έκρηξη του πληθωρισμού, εξαιτίας της εκτίναξης των τιμών στην ενέργεια, για να πυροδοτήσει ένα γενικότερο κλίμα οικονομικής ανασφάλειας.

Την ασφυκτική πίεση, που προκαλεί η εκτίναξη του πληθωρισμού σε επίπεδα ρεκόρ τα τελευταία 30 χρόνια, οι πολίτες δεν την αντιλαμβάνονται ως μια στατιστική αποτύπωση ή ως έναν ψυχρό οικονομικό δείκτη, που δεν επηρεάζει την καθημερινότητά τους. Νιώθουν στο πετσί τους, υφίστανται στο πορτοφόλι τους, βιώνουν σε κάθε αγορά, σε κάθε οικονομική συναλλαγή, σε κάθε εμπορική δραστηριότητα τις επιπτώσεις από το ανεξέλεγκτο κύμα ακρίβειας.

Κατά την περίοδο της πανδημίας η κυβέρνηση, ακολουθώντας την πανευρωπαϊκή και παγκόσμια τάση, έλαβε συγκεκριμένα μέτρα με στόχο να προστατεύεται η κοινωνία από τις οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης. Με τα μέτρα αποφεύχθηκαν τα χειρότερα, όπως για παράδειγμα τα λουκέτα στις επιχειρήσεις, που έκλεισαν λόγω καραντίνας, καθώς βέβαια και οι απολύσεις. Με ανάλογο τρόπο αναμένουν οι πολίτες να ενεργήσει η κυβέρνηση τώρα, που επελαύνει η ενεργειακή κρίση, εφαρμόζοντας μέτρα για την προστασία της κοινωνίας, ειδικά των πιο ευάλωτων.

Στο μυαλό των πολιτών δεν χωρούν λογικές «δημοσιονομικής σταθερότητας». Προέχει να αποφύγουμε τον κίνδυνο κοινωνικής έκρηξης και να διατηρήσουμε την κοινωνική συνοχή σαν κόρη οφθαλμού. Γιατί εάν αποσταθεροποιηθεί η κοινωνία, τότε η δημοσιονομική αποσταθεροποίηση θα είναι ακόμη μεγαλύτερη. Μαζί της θα έρθει και η πολιτική αποσταθεροποίηση, δημιουργώντας νέα δεδομένα ενόψει και των βουλευτικών εκλογών, που η κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι δεν θα γίνουν πριν την άνοιξη του 2023.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου