Γιώργος Λαμπράκης: Η πανδημία υποχωρεί, η ανησυχία παραμένει

γιώργος-λαμπράκης-η-πανδημία-υποχωρε-889154

Πλατιά χαμόγελα αισιοδοξίας, ως προς την εξέλιξη της πανδημίας, φέρνουν τα στοιχεία, σχετικά με τους λεγόμενους σκληρούς δείκτες. Πλέον, βρισκόμαστε στα χαμηλότερα επίπεδα από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης του κορονοϊού, ο οποίος παραμένει εξαιρετικά μεταδοτικός, ωστόσο το σημαντικό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού και οι επικρατούσες καιρικές συνθήκες συμβάλλουν καθοριστικά στη μείωση των κρουσμάτων. Σε τοπικό επίπεδο, ο τελευταίος θάνατος από τον κορονοϊό καταγράφηκε στις αρχές Μαΐου.

Στον αντίποδα όλων αυτών έχουμε τις περισσότερες από 690 απώλειες ανθρώπων στη Μαγνησία, που νόσησαν από τον κορονοϊό και κατέληξαν. Η πανδημία προκάλεσε πραγματική εκατόμβη νεκρών στην περιοχή. Για να αξιολογηθούν επιστημονικά οι εκατοντάδες θάνατοι και κατά συνέπεια να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, πρέπει να εκπονηθεί μια εμπεριστατωμένη μελέτη, στην οποία θα αποτυπώνεται το ποσοστό των ανεμβολίαστων ασθενών, που κατέληξαν, πόσοι είχαν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα και πόσα ήταν τα κρούσματα στην περιοχή, σε σύγκριση πάντα με άλλες με αντίστοιχα πληθυσμιακά κριτήρια.

Θυμίζουμε την παρέμβαση των ιατρικών συλλόγων της Θεσσαλίας προς τη διοίκηση της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας, όταν η πανδημία σάρωνε τις τοπικές κοινωνίες, για την ανάγκη εκπόνησης επιστημονικής μελέτης, με σκοπό να δοθούν απαντήσεις στα ερωτήματα για τον μεγάλο αριθμό θανάτων στο θεσσαλικό διαμέρισμα. Καμία αντίδραση δεν υπήρξε στην παρέμβαση των ιατρικών συλλόγων και τώρα που η πανδημία έχει υποχωρήσει δεν υπάρχουν απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα, τα οποία ενδέχεται να ξαναβρούμε μπροστά μας τον φετινό χειμώνα, σε περίπτωση που εφιάλτης του κορονοϊού επιστρέψει.

Επιπρόσθετα, η στελέχωση των ιατρικών δομών, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης με τον κορονοϊό, παραμένει ζητούμενο, όχι μόνο γιατί το αρμόδιο υπουργείο έχει επιλέξει συνειδητά το ημίμετρο των συμβασιούχων εργαζομένων και όχι την αποτελεσματική και ουσιαστική λύση των μόνιμων προσλήψεων, αλλά και εξαιτίας του γεγονότος ότι βασικές ιατρικές ειδικότητες, όπως του παθολόγου στο ΕΣΥ, ήταν και παραμένουν μη θελκτικές για τους νέους γιατρούς. Τον τελευταίο χρόνο έγινε στο Νοσοκομείο Βόλου η προκήρυξη επτά θέσεων παθολόγων και δεν υπήρξε ενδιαφέρον. Κατά συνέπεια, το υφιστάμενο ιατρικό προσωπικό προετοιμάζεται ξανά, προκειμένου να ριχθεί στη μάχη με τον κορονοϊό, αν χρειαστεί.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου