Καρκινοβατεί το ΕΣΥ

καρκινοβατεί-το-εσυ-891218

Του Γιώργου Λαμπράκη

Συνολικά δυόμιση χρόνια μετά την έναρξη της πανδημικής κρίσης, ο απολογισμός, σε ό,τι αφορά στη στελέχωση του δημόσιου συστήματος υγείας, εξακολουθεί να προκαλεί απογοήτευση. Το πρόβλημα της υποστελέχωσης παραμένει οξυμένο, ενώ η μοναδική διαδικασία που τρέχει με ικανοποιητικούς ρυθμούς είναι της πρόσληψης επικουρικού προσωπικού με τρίμηνες και εξάμηνες συμβάσεις.

Ωστόσο, στην περίπτωση του νοσοκομείου Βόλου τα κενά, που έχουν δημιουργηθεί λόγω συνταξιοδοτήσεων, μετακινήσεων και παραιτήσεων εξαιτίας κόπωσης, γιατρών, αλλά και νοσηλευτών, καλύπτονται οριακά. Το εναπομείναν προσωπικό του Αχιλλοπουλείου, που στην πλειονότητά του είναι γερασμένο, προσπαθεί να αντεπεξέρχεται σε συνθήκες ασφυκτικής πίεσης, με εξαντλητικές βάρδιες και εφημερίες στα όρια της ανθρώπινης αντοχής, με αφόρητη ψυχολογική πίεση στις δομές της πρώτης γραμμής, όπως τα Επείγοντα, όπου τα ιατρικά κενά καλύπτονται μόλις σε ποσοστό 50%.

Πάνω από 70 υγειονομικοί και όχι μόνο τέθηκαν εκτός υπηρεσίας τον τελευταίο χρόνο είτε λόγω αναστολής εργασίας, είτε συνταξιοδοτήσεων, είτε οικειοθελών αποχωρήσεων από το ΕΣΥ. Στον αντίποδα, έγιναν προσλήψεις επικουρικού προσωπικού, το οποίο δεν είναι δυνατό να καλύπτει τις αυξημένες ανάγκες και να υποκαθιστά τους πολύπειρους γιατρούς και νοσηλευτές, οι οποίοι είναι εκτός ΕΣΥ.

Η προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης για μόνιμες προσλήψεις υγειονομικών τέθηκε σε τροχιά υλοποίησης μόλις πριν από λίγες ημέρες, με την προκήρυξη του υπουργείου Υγείας για 3.700 προσλήψεις νοσηλευτών. Μόλις 32 νοσηλευτές αντιστοιχούν στο νοσοκομείο Βόλου, με βάση τη σχετική προκήρυξη, ενώ τα κενά ξεπερνούν τα 230, με βάση τον οργανισμό λειτουργίας του Αχιλλοπουλείου.

Η προηγούμενη κυβέρνηση υποσχέθηκε χιλιάδες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών. Επί της ουσίας, όμως, προσελήφθησαν συμβασιούχοι, στην πλειονότητά τους. Βασικές ιατρικές και νοσηλευτικές ειδικότητες παραμένουν ακάλυπτες, ενώ τα τεράστια κενά επιχειρείται να καλυφθούν με αλχημείες, όπως οι μετακινήσεις προσωπικού από τα Κέντρα Υγείας στα νοσοκομεία και το αντίστροφο.

Ενδεχόμενη αύξηση νοσηλειών ασθενών με κορονοϊό στο νοσοκομείο Βόλου, ενόψει του ερχόμενου χειμώνα, επιτείνει τις ανησυχίες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για τη διαχείριση πιθανού νέου πανδημικού κύματος, τη στιγμή που οι ελλείψεις σε βασικές ειδικότητες παραμένουν μεγάλες, ενώ η αποδυνάμωση του Αχιλλοπουλείου, είτε λόγω αποχωρήσεων, είτε λόγω μετακινήσεων ιατρών σε άλλα νοσοκομεία της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας, καλά κρατεί.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου