Γιώργος Λαμπράκης: Εφιάλτης για τα νοικοκυριά η ενεργειακή κρίση

γιώργος-λαμπράκης-εφιάλτης-για-τα-νοι-863608

Φωτιά στον οικογενειακό προϋπολογισμό βάζει το ξέφρενο ράλι στις τιμές της ενέργειας. Από τη μια η αύξηση έως και 40% της τιμής διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, από την άλλη ο δεκαπλασιασμός των τιμών στο φυσικό αέριο και ο τετραπλασιασμός στο κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος αναγκάζουν τους καταναλωτές να περικόπτουν ακόμη περισσότερο τις δαπάνες για την κάλυψη βασικών αναγκών, προκειμένου να ζεσταίνονται τον φετινό χειμώνα.

Ο δυσκολότερος χειμώνας της τελευταίας δεκαετίας βρίσκεται προ των πυλών. Τα συρρικνωμένα εισοδήματα των εργαζομένων δέχονται ολομέτωπη επίθεση από το κύμα ακρίβειας, που προκαλεί η ενεργειακή κρίση. Την αγορά σαρώνει ένα ανεξέλεγκτο κύμα ανατιμήσεων σε βασικά καταναλωτικά αγαθά. Στις τσέπες των καταναλωτών αποτυπώνονται οι συνέπειες της τέλειας οικονομικής καταιγίδας, που χτυπά και τη χώρα μας, με τις οικονομικές αντοχές των πολιτών να είναι εξαιρετικά περιορισμένες και τα μέτρα στήριξης από τη κυβέρνηση να δείχνουν ανεπαρκή.

Οι επιδοτήσεις, που ανακοινώθηκαν για την κάλυψη μέρους των ανατιμήσεων – μαμούθ στο κόστος θέρμανσης τον φετινό χειμώνα, μοιάζουν με σταγόνα στον ωκεανό. Καθημερινά αλλάζουν προς το χειρότερο οι διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας. Στο αργό πετρέλαιο οι τιμές παραμένουν γύρω στα 90 δολάρια το βαρέλι, ωστόσο υπάρχει πρόβλεψη για εκτόξευση ακόμη και στα 100 δολάρια, αύξηση που είχε να σημειωθεί από το 2012, όταν εκδηλώθηκε για πρώτη φορά το πρόβλημα της αιθαλομίχλης στα μεγάλα αστικά κέντρα, εξαιτίας της ευρείας χρήσης τζακιών και ξυλόσομπων.

Το φαινόμενο αναμένεται να επαναληφθεί τον φετινό χειμώνα, με τις προβλέψεις να είναι ακόμη πιο δυσοίωνες, καθώς εκτός του πετρελαίου θέρμανσης έχει γίνει απλησίαστο και το φυσικό αέριο. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη περισσότερες οικογένειες θα στραφούν σε φθηνές καύσιμες ύλες για να ζεσταθούν, με το περιβάλλον και τον αέρα που αναπνέουμε να δέχονται τις συνέπειες της ανεξέλεγκτης καύσης επιβλαβών υλικών.

Μοναδική λύση στο αδιέξοδο είναι η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, καθώς και του ΦΠΑ στο πετρέλαιο θέρμανσης. Η κυβέρνηση εξακολουθεί να κλείνει τα αφτιά στο επίμονο αίτημα των πρατηριούχων υγρών καυσίμων, που ζητούν μείωση των φόρων, όχι μόνο για να στηρίζονται οι καταναλωτές, αλλά και για να τονωθεί η ζήτηση.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου