Γιώργος Λαμπράκης: Συνθήκες οικονομικής βαρυχειμωνιάς για τους συνταξιούχους

γιώργος-λαμπράκης-συνθήκες-οικονομι-864184

Οι συνταξιούχοι και στη Μαγνησία προετοιμάζονται για έναν ιδιαίτερα δύσκολο χειμώνα, εξαιτίας του κύματος ακρίβειας, που ήδη σαρώνει την αγορά και κάνει ακόμη πιο δύσκολη την καθημερινότητα. Οι επιπτώσεις από τις ανατιμήσεις στο κόστος ενέργειας, στο αντίστοιχο της θέρμανσης και σε όλα σχεδόν τα καταναλωτικά αγαθά έρχονται να προστεθούν στα προβλήματα, όπως οι πετσοκομμένες συντάξεις και η υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας.

Ειδικά για τους χαμηλοσυνταξιούχους, διαμορφώνεται ένα ιδιαίτερα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, καθώς η ενεργειακή κρίση εξανεμίζει τις πενιχρές τους συντάξεις. Υπάρχουν περιπτώσεις συνταξιούχων, που βλέπουν τις συντάξεις τους να εξανεμίζονται από το πρώτο δεκαήμερο κάθε μήνα, με αποτέλεσμα να στερούνται ακόμη και τα βασικά αγαθά, μέχρι να πιστωθεί η επόμενη σύνταξη στον τραπεζικό τους λογαριασμό. Πριν από λίγα χρόνια καταγράφονταν περιπτώσεις χαμηλοσυνταξιούχων, που έπρεπε να επιλέξουν ανάμεσα στη θέρμανση και στο κόστος για τα φάρμακά τους.

Ο φετινός χειμώνας διαμορφώνει τις συνθήκες, ώστε να επαναληφθούν ακραίες καταστάσεις, όπως αυτές που βίωσε η ελληνική κοινωνία στα εφιαλτικά χρόνια των μνημονίων. Οι συντάξεις παραμένουν καθηλωμένες σε μνημονιακά επίπεδα, η παρεχόμενη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη εξακολουθεί να είναι υποβαθμισμένη και σε καμία περίπτωση ανάλογη των εισφορών, που κατέβαλαν οι απόμαχοι της δουλειάς κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου, γεγονός που αυξάνει το μηνιαίο κόστος για φάρμακα και εξετάσεις, ενώ οι τιμές βασικών καταναλωτικών αγαθών έχουν εκτοξευθεί, εξαιτίας των εξωφρενικών ανατιμήσεων στο κόστος ενέργειας.

Τα μέτρα, που εξαγγέλθηκαν από την κυβέρνηση, ώστε να προστατευθούν ειδικά οι πλέον ευάλωτοι, θεωρείται εξαιρετικά αμφίβολο αν θα αποδώσουν τα αναμενόμενα, καθώς δεν υπάρχουν αφενός οι απαιτούμενοι ελεγκτικοί μηχανισμοί, που θα αποτρέψουν τα φαινόμενα αισχροκέρδειας, αφετέρου δεν υπάρχει ούτε αυτή τη φορά η διάθεση από την πολιτεία να μειώσει τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στα καύσιμα, έτσι ώστε να ανασάνει ο κόσμος.

Οι συνταξιούχοι, μέσω των συλλογικών τους οργάνων, αποφάσισαν να αντιδράσουν σε όλα αυτά. Η αρχή θα γίνει από την 1η Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας, και έπεται συνέχεια, αρκεί να ακολουθήσουν το δικό τους αγωνιστικό παράδειγμα και οι υπόλοιποι. Αλλωστε, ο αγώνας των συνταξιούχων γίνεται πρωτίστως για τις επόμενες γενιές.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου