Γιώργος Λαμπράκης: Οι …γραφειοκράτες «προσωπικοί γιατροί»

γιώργος-λαμπράκης-οι-γραφειοκράτες-865937

Η απάντηση στο ερώτημα γιατί δεν προκύπτει το αναμενόμενο ενδιαφέρον από τους ιδιώτες γιατρούς, προκειμένου να συμμετάσχουν στο εγχείρημα του προσωπικού γιατρού, που τίθεται σε ισχύ από την 1η Οκτωβρίου, ίσως κρύβεται στην εγκύκλιο, που εστάλη πριν από λίγες ημέρες από τον ΕΟΠΥΥ στους συμβεβλημένους γιατρούς του Οργανισμού.

Ούτε λίγο, ούτε πολύ, οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ πρέπει να μετατραπούν σε γραφειοκράτες, προγραμματίζοντας ραντεβού και συμπληρώνοντας τον ιατρικό φάκελο των ασθενών τους. Κάθε γιατρός πρέπει να ξεκινήσει άμεσα να τηλεφωνεί στους εγγεγραμμένους πολίτες, που επέλεξαν τον προσωπικό τους γιατρό. Ο προγραμματισμός των ραντεβού πρέπει να γίνεται στο τέλος κάθε μήνα και για τους επόμενους τρεις μήνες από τον προσωπικό γιατρό. Για παράδειγμα, στο τέλος Σεπτεμβρίου πρέπει να προγραμματιστούν τα ραντεβού για τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο.

Ενας γιατρός με 1.500 εγγεγραμμένους πολίτες πρέπει να διαθέτει 30 ώρες την εβδομάδα για τα συγκεκριμένα ραντεβού, που δεν πρέπει να ξεπερνούν σε διάρκεια τα 15 λεπτά το καθένα. Παράλληλα, οι συμβεβλημένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να εξετάζουν ασθενείς, να συνταγοραφούν τα φάρμακα που τους είναι απαραίτητα, να συνταγογραφούν το εμβόλιο κατά της γρίπης και αν χρειαστεί να κάνουν και κατ’ οίκον επισκέψεις.

Αρκετοί από τους γιατρούς στη Μαγνησία, που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα του προσωπικού γιατρού, σκέφτονται ήδη να τα βροντήξουν και να βγουν από το νέο σύστημα, με ό,τι μπορεί να σημαίνει για τους χιλιάδες ασθενείς τους. Ο νέος θεσμός ξεκινά υπό τις χειρότερες δυνατές συνθήκες. Χωρίς να υπάρχει το απαιτούμενο ενδιαφέρον από τους γιατρούς, που θα είναι η «ψυχή» του νέου σχεδιασμού. Χωρίς οικονομικά κίνητρα για τους ιδιώτες και χωρίς σωστό πλάνο για τους συμβεβλημένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ.

Οι φωστήρες του υπουργείου Υγείας, που συνέταξαν την επίμαχη εγκύκλιο, σκέφτηκαν πώς είναι δυνατό να συνταχθεί ο ιατρικός φάκελος ενός υπερήλικα με χίλια δυο προβλήματα υγείας σε 15 λεπτά; Πώς είναι δυνατό οι προσωπικοί γιατροί να αφιερώνουν όλο σχεδόν το πρόγραμμα λειτουργίας των ιατρείων τους στον προγραμματισμό των ραντεβού; Με τους ασθενείς τους, που πρέπει να εξεταστούν και να λάβουν την ενδεικνυόμενη φαρμακευτική αγωγή, ποιος θα ασχολείται; Αυτά βέβαια είναι ψιλά γράμματα για το Υπουργείο Υγείας…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου