Γιώργος Λαμπράκης: Αγορά και καταναλωτές εγκλωβισμένοι στη δίνη της ενεργειακής κρίσης

Τελευταία ενημέρωση: 2022-09-17, 11:58:28
Γιώργος Λαμπράκης: Αγορά και καταναλωτές εγκλωβισμένοι στη δίνη της ενεργειακής κρίσης

Οι επιπτώσεις της ακρίβειας στην καθημερινότητα επηρεάζουν πλέον σε δραματικό βαθμό τις καταναλωτικές συνήθειες. Ακόμη και κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού, του πρώτου μετά από δύο χρόνια περιορισμών και απαγορεύσεων λόγω πανδημίας, οι όποιες αγορές έγιναν με το σταγονόμετρο. Από πρόσφατη έρευνα προκύπτει ότι οι επτά στους δέκα δεν κάνουν αγορές ειδών ένδυσης και υπόδησης, οι έξι στους δέκα έχουν περιορίσει τις αγορές στα σούπερ μάρκετ, όπου για πρώτη φορά καταγράφεται τόσο μεγάλη μείωση της κατανάλωσης, ακόμη και σε είδη διατροφής,

Τη συγκεκριμένη εικόνα δικαιολογεί η οικονομική κατάσταση των περισσοτέρων νοικοκυριών, καθώς για το 30% το οικογενειακό εισόδημα φτάνει μόνο για τα απαραίτητα και αυτό με δυσκολία, ενώ ποσοστό 12% δηλώνει αδυναμία αγοράς ακόμα και των αναγκαίων. Τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών βρίσκεται σε οικονομικό αδιέξοδο, αδυνατώντας να καλύψει ακόμη και βασικές ανάγκες. Δείχνουν ακόμη πως τα μέτρα, που εφαρμόζει, μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση για την άμβλυνση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης στα νοικοκυριά, είναι ανεπαρκή. Η εκτόξευση των τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο προκάλεσε «τσουνάμι» προβλημάτων, που έχει διαμορφώσει μια σχεδόν μη αναστρέψιμη κατάσταση για ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας.

Σε ό,τι αφορά στην πραγματική οικονομία, οι συνέπειες ήταν ορατές, ακόμη και κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, με τις αγορές να έχουν συρρικνωθεί και πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις στον κλάδο του λιανεμπορίου να βρίσκονται μπροστά σε αδιέξοδο. Οι λογαριασμοί, που καλούνται να πληρώσουν οι επαγγελματίες στη ΔΕΗ και τους ιδιωτικούς παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος, εκτοξεύουν το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων.

Νοικοκυριά και επιχειρήσεις περιμένουν την εφαρμογή ουσιαστικών μέτρων, με στόχο την αντιμετώπιση της αδιέξοδης κατάστασης. Οσα μέτρα εφαρμόστηκαν μέχρι σήμερα κρίνονται ανεπαρκή, με βάση την εικόνα στην αγορά. Η αντιπολίτευση, παρά τις λαϊκιστικές κορόνες της, δικαίως επικρίνει την κυβέρνηση, ότι άργησε να αντιδράσει στο κύμα των ανατιμήσεων και πως άφησε απροστάτευτη την κοινωνία και την οικονομία. Αλλωστε, αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις η δυσαρέσκεια του κόσμου και το μεγάλο ερώτημα, που προκύπτει, είναι, αν μπορεί η κυβέρνηση να αλλάξει το κλίμα, ενόψει και των ερχόμενων βουλευτικών εκλογών.

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
9
+
8
=