Γιώργος Λαμπράκης: Δυσοίωνο το μέλλον του λιανεμπορίου

Τελευταία ενημέρωση: 2022-09-16, 20:44:24
Γιώργος Λαμπράκης: Δυσοίωνο το μέλλον του λιανεμπορίου

Μπορεί τους τελευταίους μήνες να επέστρεψε η αγορά στους κανονικούς της ρυθμούς, ωστόσο η απόσταση, που χωρίζει το λιανεμπόριο από την προ πανδημίας κανονικότητα, παραμένει τεράστια, γιατί η αγοραστική κίνηση διατηρείται υποτονική, καθώς έχει συρρικνωθεί δραματικά το διαθέσιμο οικογενειακό εισόδημα.

Η κατάσταση, που βιώνουν τους τελευταίους μήνες οι έμποροι και στον Βόλο, δεν έχει προηγούμενο. Ακόμη και κατά την περίοδο της δεκαετούς οικονομικής κρίσης η εικόνα της αγοράς δεν ήταν τόσο απογοητευτική. Ούτε καν η περίοδος των θερινών εκπτώσεων, που παραδοσιακά λειτουργεί σαν τονωτική ένεση για το λιανεμπόριο, δεν ζέστανε τα ταμεία των εμπορικών επιχειρήσεων, τουλάχιστον όχι στον βαθμό που προσδοκούσαν οι ιδιοκτήτες τους.

Το λιανεμπόριο νοσεί και αν δεν ληφθούν μέτρα για την ενίσχυσή του τα μαζικά λουκέτα δεν θα αργήσουν. Η κατάσταση αρχίζει και γίνεται μη αναστρέψιμη για σημαντικό αριθμό εμπορικών επιχειρήσεων, που έχουν παγιδευτεί στη δίνη των ανατιμήσεων του κόστους ενέργειας. Το κύμα ακρίβειας, που προκάλεσε το ράλι των τιμών στα καύσιμα, και η έκρηξη στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος προκαλούν συνθήκες τέλειας οικονομικής καταιγίδας στο λιανεμπόριο.

Υπό αυτές τις συνθήκες είναι θέμα χρόνου να αρχίσουν να κατεβάζουν ρολά τα πρώτα εμπορικά καταστήματα. Οι ιδιοκτήτες τους πλήττονται από την έκρηξη των τιμών ενέργειας και ως ιδιώτες καταναλωτές και ως επαγγελματίες. Από τη μια, δηλαδή, καλούνται να ανταποκριθούν στις εξωφρενικές αυξήσεις των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος τόσο στα σπίτια, όσο και στις επιχειρήσεις τους και από την άλλη προσπαθούν να κρατήσουν ανοιχτά τα μαγαζιά τους, τη στιγμή που η αγοραστική κίνηση εξακολουθεί να κυμαίνεται σε απογοητευτικά επίπεδα, καθώς οι καταναλωτές αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στο πρωτοφανές κύμα ακρίβειας και επιλέγουν να καλύπτουν βασικές τους ανάγκες και όχι να αγοράζουν είδη ένδυσης και υπόδησης. Κάποιοι, μάλιστα, προσπαθούν να αποταμιεύσουν, προκειμένου να καλύψουν το κόστος θέρμανσης, ενόψει του φετινού χειμώνα.

Οσο περνά ο καιρός και δεν εξομαλύνεται η κατάσταση στο μέτωπο της ενεργειακής κρίσης, τόσο θα μειώνονται οι αντοχές των ανθρώπων της αγοράς και θα αυξάνεται ο κίνδυνος γενικής κατάρρευσης του λιανεμπορίου. Τα μέτρα στήριξης, που έχει ανάγκη η αγορά και διεκδικούν οι εκπρόσωποί της, απέχουν αρκετά από τα κυβερνητικά μέτρα, που εφαρμόζονται τους τελευταίους μήνες.

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
5
+
5
=