Γιώργος Λαμπράκης: Δημοσκοπική καθήλωση…

γιώργος-λαμπράκης-δημοσκοπική-καθήλ-876379

Η κυβερνητική φθορά αποτυπώνεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Απολύτως λογικό, αν αναλογιστούμε ότι έχουν περάσει τρία χρόνια διακυβέρνησης της χώρας με τεράστια προβλήματα, είτε λόγω πανδημίας, είτε λόγω της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης. Υπό φυσιολογικές συνθήκες αυτό που θα μονοπωλούσε τον δημόσιο διάλογο θα ήταν εάν θα μπορέσει η κυβέρνηση, στον χρόνο που απομένει μέχρι τις βουλευτικές εκλογές, να αλλάξει το πολιτικό κλίμα, να κερδίσει την εμπιστοσύνη όσων είναι δυσαρεστημένοι και να εξασφαλίσει μια άνετη πρωτιά, η οποία θα δώσει στο κόμμα της ΝΔ τον πρώτο λόγο στις διαδικασίες σχηματισμού κυβέρνησης.

Εχουμε, ωστόσο, από τη μια την κυβέρνηση, που προσπαθεί να ανακτήσει τα δημοσκοπικά ποσοστά, τα οποία είχε έως και πριν από λίγους μήνες, και από την άλλη το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που εξακολουθεί να μην καρπώνεται την κυβερνητική φθορά. Με την κριτική και τις πολιτικές πρωτοβουλίες του προσπαθεί να ασκεί ακόμη πιο ασφυκτική πίεση στην κυβέρνηση, ωστόσο τα δημοσκοπικά του ποσοστά παραμένουν καθηλωμένα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει μία στείρα, δογματική και δημαγωγική κριτική στις κυβερνητικές επιλογές και προσπαθεί να ενσωματώσει την κοινωνική δυσαρέσκεια στον πολιτικό του λόγο. Από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ειδικά από την αξιωματική αντιπολίτευση οι πολίτες περιμένουν κάτι διαφορετικό. Περιμένουν ώριμες πολιτικές προτάσεις και συγκεκριμένες τοποθετήσεις για το πώς η χώρα έπρεπε να αντιδρά στις προκλήσεις, που αντιμετωπίζει αυτή την εποχή και το πιο σημαντικό για το πώς θα αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος.

Η ελληνική κοινωνία δεν έχει ανάγκη από την άσκηση αντιπολίτευσης, υπό το πρίσμα του λαϊκισμού και της στείρας και αδιέξοδης κριτικής, ούτε από αντιπολιτευτικό λόγο, ο οποίος εκφέρεται με σκοπό την άγρα πρόσκαιρων εντυπώσεων. Εχει επιτακτική ανάγκη από εναλλακτικές προτάσεις, που βασίζονται σε ένα ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο σχέδιο άσκησης εξουσίας και από ουσιαστική συζήτηση επί σοβαρών πολιτικών επιλογών για το αχαρτογράφητο τοπίο μιας νέας εποχής που ξεδιπλώνεται μπροστά μας.

Δυστυχώς, ο ΣΥΡΙΖΑ απέχει πολύ από αυτό το επίπεδο άσκησης πολιτικής. Απέχει από το να μπορεί να καταθέτει εποικοδομητικές και πάνω από όλα υλοποιήσιμες προτάσεις, οι οποίες θα δίνουν διέξοδο στα αδιέξοδα της κοινωνίας, χωρίς να απειλούν τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας και τους κόπους των πολιτών.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου