Γιώργος Λαμπράκης: Σήμα κινδύνου από τον κλάδο της κτηνοτροφίας

γιώργος-λαμπράκης-σήμα-κινδύνου-από-τ-877833

Η περίοδος που διανύουμε θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η αρχή του τέλους της κτηνοτροφίας. Μέχρι τα τέλη του χρόνου, εφόσον δεν ληφθούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης του πολύπαθου κλάδου, ένας μεγάλος αριθμός κτηνοτροφικών μονάδων θα κλείσει, εξαιτίας της κατακόρυφης αύξησης του κόστους παραγωγής. Οι τιμές των ζωοτροφών έχουν διπλασιαστεί, ενώ οι εξωφρενικές ανατιμήσεις στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος αναγκάζουν πολλούς κτηνοτρόφους να επιστρέψουν στο άρμεγμα των ζώων τους με το χέρι.

Ακούγεται απίστευτο, είναι όμως πέρα για πέρα πραγματικό. Εν έτει 2022 αρκετοί κτηνοτρόφοι αναγκάζονται να αρμέγουν τα ζώα τους με τα χέρια, επειδή δεν μπορούν να καλύψουν το κόστος λειτουργίας των γεννητριών, τις οποίες έχουν εγκαταστήσει στα ποιμνιοστάσιά τους. Οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος έχουν υπερτριπλασιαστεί, ενώ οι τιμές στις ζωοτροφές διπλασιάστηκαν, εκτοξεύοντας το συνολικό κόστος παραγωγής των κτηνοτροφικών μονάδων, που και πριν την ενεργειακή κρίση αντιμετώπιζαν τεράστια προβλήματα.

Τότε είχαν απέναντί τους την αδιαφορία της πολιτείας, αναφορικά με την προστασία του κλάδου από τα καρτέλ του γάλακτος και τα τερτίπια των μεγαλεμπόρων. Τώρα, έχουν απέναντί τους μια κυβέρνηση άβουλη, απρόθυμη και αδιάφορη προκειμένου να στηρίξει ουσιαστικά τον κλάδο τους. Μια κυβέρνηση που εξήγγειλε την οικονομική ενίσχυση των κτηνοτρόφων για την αγορά ζωοτροφών, που ωστόσο καλύπτουν τις ανάγκες μόλις για τέσσερις ημέρες.

Για αυτό πολλοί κτηνοτρόφοι οδηγούν τα ζώα τους στη σφαγή. Γιατί δεν μπορούν να καλύψουν το κόστος για τη συντήρησή τους. Γιατί πρέπει να δαπανήσουν πάνω από 120 ευρώ για να μεγαλώσουν ένα αμνοερίφιο και όταν φτάσει η ώρα για τη σφαγή του θα αποζημιωθούν με 40 ευρώ λιγότερα.

Ο κλάδος της κτηνοτροφίας στη χώρα μας βιώνει μια από τις χειρότερες περιόδους της ιστορίας του. Η έκρηξη στις τιμές της ενέργειας, που προκάλεσε αλυσιδωτές αυξήσεις στις τιμές των ζωοτροφών και στο συνολικό κόστος λειτουργίας των κτηνοτροφικών μονάδων, χαρακτηρίζεται ως η χαριστική βολή για τον κλάδο. Η πορεία του κλάδου μοιάζει προδιαγεγραμμένη, αν δεν ληφθούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης, που θα οδηγήσουν άμεσα στη μείωση του κόστους παραγωγής και στη διασφάλιση της βιωσιμότητας των κτηνοτροφικών μονάδων. Αλλιώς, ας προετοιμαστούμε για την οριστική κατάρρευση ενός εκ των σημαντικότερων κλάδων του πρωτογενούς τομέα στη χώρα μας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου