Γιώργος Λαμπράκης: «Σταγόνα στον ωκεανό» οι μόνιμες προσλήψεις στο νοσοκομείο

γιώργος-λαμπράκης-σταγόνα-στον-ωκεα-883893

Συνολικά δυόμιση χρόνια μετά την έναρξη της πανδημικής κρίσης του κορονοϊού, ο απολογισμός, σε ό,τι αφορά στη στελέχωση του δημόσιου συστήματος υγείας, εξακολουθεί να προκαλεί απογοήτευση. Το πρόβλημα της υποστελέχωσης παραμένει οξυμένο, ενώ οι νέες δομές, που δημιουργήθηκαν για τη διαχείριση της πρωτοφανούς κατάστασης, την οποία κλήθηκε να διαχειριστεί το ΕΣΥ, εξακολουθούν να στερούνται του απαραίτητου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Η μοναδική διαδικασία που «τρέχει» με σχετικά ικανοποιητικούς ρυθμούς είναι της πρόσληψης επικουρικών υγειονομικών, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά από τους σχεδόν 7.000 γιατρούς και νοσηλευτές, που τέθηκαν σε αναστολή εργασίας από την 1η Σεπτεμβρίου του 2021, λόγω άρνησης εμβολιασμού. Το επικουρικό προσωπικό, που προσλαμβάνεται με τρίμηνες και εξάμηνες συμβάσεις, προσπαθεί να καλύπτει τις αυξημένες ανάγκες, ωστόσο, στην περίπτωση του νοσοκομείου Βόλου, τα κενά, τα οποία προέκυψαν από τις συνταξιοδοτήσεις, οι διαθεσιμότητες, οι μετακινήσεις και οι παραιτήσεις, λόγω κόπωσης, γιατρών, αλλά και νοσηλευτών, καλύπτονται οριακά.

Το εναπομείναν προσωπικό του νοσοκομείου Βόλου, που στην πλειονότητά του είναι γερασμένο, προσπαθεί να αντεπεξέρχεται και στη συνθήκη της πανδημίας, η οποία άρχισε ως έκτακτη κατάσταση και συμπληρώνει πλέον δυόμιση χρόνια ασφυκτικής πίεσης στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, με εξαντλητικές βάρδιες και εφημερίες στα όρια της ανθρώπινης αντοχής, με αφόρητη ψυχολογική πίεση στις δομές της πρώτης γραμμής στη μάχη με τον ιό, με τον φόβο και την ανασφάλεια για τον κίνδυνο νόσησης να κυριαρχούν και να επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τους κατάκοπους γιατρούς και νοσηλευτές.

Πάνω από 70 υγειονομικοί και όχι μόνο τέθηκαν εκτός υπηρεσίας τον τελευταίο χρόνο, είτε λόγω αναστολής εργασίας, είτε εξαιτίας συνταξιοδοτήσεων, είτε λόγω οικειοθελών αποχωρήσεων από το ΕΣΥ. Επιπρόσθετα, δεκάδες συνάδελφοί τους νόσησαν από τον κορονοϊό και αναγκάστηκαν να παραμείνουν μακριά από τα καθήκοντά τους. Ωστόσο, έγιναν προσλήψεις επικουρικού προσωπικού, το οποίο δεν είναι δυνατό να καλύπτει τις αυξημένες ανάγκες και να υποκαθιστά τους πολύπειρους γιατρούς και νοσηλευτές, οι οποίοι είναι εκτός ΕΣΥ. Κατά συνέπεια, το τελικό αποτέλεσμα είναι αρνητικό.

Η υπόσχεση της κυβέρνησης, πριν από τρία χρόνια, για μόνιμες προσλήψεις υγειονομικών, τέθηκε σε τροχιά υλοποίησης μόλις πριν από μια εβδομάδα, με την προκήρυξη του υπουργείου Υγείας για 3.700 προσλήψεις νοσηλευτών. Μόλις 32 νοσηλευτές αντιστοιχούν στο νοσοκομείο Βόλου, με βάση τη σχετική προκήρυξη, ενώ τα κενά ξεπερνούν τα 230, με βάση τον οργανισμό λειτουργίας του Αχιλλοπουλείου.

Οι προκάτοχοι της παρούσας κυβέρνησης υποσχέθηκαν χιλιάδες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών. Επί της ουσίας, όμως, προσελήφθησαν συμβασιούχοι, στην πλειονότητά τους. Βασικές ιατρικές και νοσηλευτικές ειδικότητες παραμένουν ακάλυπτες, ενώ τα τεράστια κενά επιχειρείται να καλυφθούν με αλχημείες, όπως οι μετακινήσεις προσωπικού από τα Κέντρα Υγείας στα νοσοκομεία και το αντίστροφο.

Ενδεχόμενη αύξηση νοσηλειών ασθενών με κορονοϊό στο νοσοκομείο Βόλου, ενόψει του ερχόμενου χειμώνα, εντείνει τις ανησυχίες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για τη διαχείριση πιθανού νέου πανδημικού κύματος, τη στιγμή που οι ελλείψεις σε βασικές ειδικότητες εξακολουθούν να υφίστανται, ενώ η αποδυνάμωση του Αχιλλοπουλείου, είτε λόγω αποχωρήσεων, είτε εξαιτίας μετακινήσεων γιατρών σε άλλα νοσοκομεία της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας, καλά κρατεί.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου