Γιώργος Λαμπράκης: Τα μέτρα για το ρεύμα ως αντίβαρο στη δημοσκοπική καθίζηση της κυβέρνησης

γιώργος-λαμπράκης-τα-μέτρα-για-το-ρεύμ-853305

Η κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί τα σοβαρά προβλήματα που προκαλεί η ενεργειακή κρίση στην πραγματική οικονομία και στα νοικοκυριά, ενώ η κοινωνία δεν κρύβει τη δυσφορία της για τις επιπτώσεις στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς από τις εξωφρενικές αυξήσεις στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς και για την «έκρηξη» στις τιμές των καυσίμων.

Αυτό το κλίμα δημιουργεί συνθήκες τεράστιας πολιτικής πίεσης και επιβάλει την ανάγκη υλοποίησης μέτρων, που από τη μια θα δώσουν «ανάσες» στους πολίτες και από την άλλη, θα εξασφαλίσουν στην κυβέρνηση πολύτιμο πολιτικό χρόνο, έτσι ώστε να ανασυνταχθεί, ενόψει των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών και παράλληλα, να ξεφύγει από το ασφυκτικό πρέσινγκ της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι πολιτικές και οικονομικές συνθήκες επιβάλουν την ταχεία λήψη αποφάσεων, που θα αλλάξουν τους όρους του παιχνιδιού και θα μεταστρέψουν το κλίμα στις τάξεις της κοινωνίας. Το πιο σημαντικό είναι ότι επιβάλλεται η υλοποίηση ενός σχεδίου που θα ανακουφίσει τους πολίτες από τον εφιάλτη των ανεξέλεγκτων ανατιμήσεων στην ενέργεια.

Η διαχείριση των προβλημάτων της καθημερινότητας, παραμένει στην κορυφή της κυβερνητικής ατζέντας, τόσο γιατί το επιβάλουν οι συνθήκες, όσο και εξαιτίας της ασφυκτικής πίεσης που ασκεί η αντιπολίτευση. Το κέντρο βάρους των πολιτικών αποφάσεων έχει μετατοπιστεί στο μέτωπο της ακρίβειας, με τους πολίτες να ζητούν ουσιαστικές λύσεις και την αξιωματική αντιπολίτευση να δημιουργεί σκηνικό ακραίας πολιτικής πόλωσης, έτσι ώστε να στριμώξει ακόμη πιο πολύ την κυβέρνηση και να μειώσει κι άλλο τη δημοσκοπική της διαφορά από τη ΝΔ.

Το πακέτο των μέτρων που θα υλοποιηθεί και τον Σεπτέμβριο για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ενώ το κύμα των ανατιμήσεων στην ενέργεια συνεχίζει να σαρώνει την αγορά, μπορεί να αποδειχθεί κομβικό σημείο για την κυβέρνηση, η οποία δέχεται ασφυκτική πίεση από την κοινή γνώμη και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Οι άνθρωποι της αγοράς και οι καταναλωτές που υποδέχονται με ικανοποίηση τα μέτρα ανακούφισης, αναμένουν την υλοποίηση του συγκεκριμένου σχεδιασμού, μήπως και γίνουν διαχειρίσιμες οι επιβαρύνσεις από το ράλι των ανατιμήσεων στο ενεργειακό κόστος. Πέραν της ικανοποίησης, δεν πρέπει να ξεχνάμε, πάντως, ότι στην κυβέρνηση χρεώνεται καθυστέρηση ως προς την ανάληψη πρωτοβουλιών για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, απέναντι στη λαίλαπα των αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς και απροθυμία ως προς τη λήψη ουσιαστικών μέτρων για τη μείωση των τιμών των καυσίμων.

Σε κάθε περίπτωση, τα κυβερνητικά μέτρα για τους υπέρογκους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και αυτό αποτυπώνεται στις μετρήσεις της κοινής γνώμης. Πρόκειται για το μοναδικό, ίσως, αισιόδοξο στοιχείο για τη ΝΔ, που εισπράττει τη δυσφορία του κόσμου για το σκάνδαλο των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων και να βλέπει τη διψήφια δημοσκοπική της διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ να «ψαλιδίζεται» ανησυχητικά.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου