Γιώργος Λαμπράκης: Χάθηκαν τρία εξαθέσια σχολεία στη Μαγνησία

γιώργος-λαμπράκης-χάθηκαν-τρία-εξαθέ-856971

Τα άκρως ανησυχητικά στοιχεία για τη μείωση του μαθητικού δυναμικού στα σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Μαγνησίας δείχνουν τις διαστάσεις, που έχει λάβει το δημογραφικό πρόβλημα στη χώρα μας. Το φαινόμενο της μείωσης του μαθητικού δυναμικού, τα τελευταία δέκα χρόνια, αποτελεί απόρροια των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης. Τα νέα ζευγάρια δεν τεκνοποιούν για οικονομικούς λόγους, με αποτέλεσμα να μειώνεται ο αριθμός των γεννήσεων και κατά συνέπεια ο αριθμός των νέων μαθητών, που εγγράφονται στα σχολεία.

Πάνω από τρία εξαθέσια δημοτικά σχολεία έχει χάσει φέτος η Μαγνησία, με βάση τα στοιχεία από τις εγγραφές για τη νέα σχολική χρονιά. Με άλλα λόγια, 300 λιγότερα παιδιά έχουν εγγραφεί στα νήπια και τα προνήπια. Ο συγκεκριμένος αριθμός είναι ο μεγαλύτερος από τότε που άρχισε να παρατηρείται το φαινόμενο της μείωσης του μαθητικού δυναμικού. Είναι, μάλιστα, τόσο σοβαρό το πρόβλημα, ώστε φέτος καταγράφηκε, για πρώτη φορά, μείωση κατά 100 μαθητές, σε ό,τι αφορά και στις εγγραφές στην Α’ Γυμνασίου.

Αυτό σημαίνει ότι η κορύφωση του φαινομένου, που φέτος παρατηρείται στην προσχολική εκπαίδευση, θα φανεί στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση μετά από έξι χρόνια, καθώς, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο πληθυσμός της χώρας μας θα συνεχίσει να γηράσκει και το ισοζύγιο γεννήσεων – θανάτων θα παραμένει αρνητικό. Ηδη, ένας στους τέσσερις Ελληνες είναι άνω των 65 ετών, ενώ μόλις το 14% του πληθυσμού είναι κάτω των 14.

Τα οικονομικά κίνητρα, που έδωσε η κυβέρνηση στα νέα ζευγάρια πριν από τρία χρόνια, προφανώς δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα. Επίσης, δεν έχουν αποδώσει μέτρα, όπως το επίδομα τέκνων. Οι νέοι για να παντρευτούν και να κάνουν οικογένεια πρέπει να είναι σίγουροι ότι θα μπορούν να μεγαλώσουν τα παιδιά τους με όρους αξιοπρέπειας. Με ημίμετρα, όπως τα ολοήμερα δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία, δεν είναι δυνατό να αποφασίσουν τα νέα ζευγάρια να τεκνοποιήσουν.

Δεν είναι δυνατό να μειώνεται ο μαθητικός πληθυσμός στη Μαγνησία κατά 300 παιδιά σε μια σχολική χρονιά και η απάντηση της πολιτείας να είναι η επέκταση λειτουργίας του ολοήμερου νηπιαγωγείου και δημοτικού έως τις 5:30 το απόγευμα. Αλλωστε, το συγκεκριμένο μέτρο είναι αμφίβολο αν μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη, χωρίς νέες προσλήψεις διδακτικού προσωπικού, χωρίς νέες κτιριακές υποδομές, χωρίς τα απαιτούμενα μέσα.

Το πιο σημαντικό είναι, ωστόσο, το θέμα της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, που θα εξασφαλίσουν στους νέους αξιοπρεπές εισόδημα, που θα σταματήσουν τη φυγή τους στο εξωτερικό, που θα δημιουργήσουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις να μείνουν τα νέα παιδιά στον τόπο τους και να κάνουν οικογένεια.

Η ενεργειακή κρίση, που σαρώνει και την ελληνική κοινωνία, καθιστά ακόμη πιο δύσκολη την όποια προσπάθεια αντιστροφής της κατάστασης, σχετικά με το δημογραφικό πρόβλημα. Μάλιστα, η νέα οικονομική κρίση, που βρίσκεται προ των πυλών, είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει μη αναστρέψιμα δεδομένα, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για το μέλλον της χώρας μας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου