Γιώργος Λαμπράκης: Δεν ιδρώνει το αφτί των διοικούντων για τις ελλείψεις οδηγών ασθενοφόρων

γιώργος-λαμπράκης-δεν-ιδρώνει-το-αφτί-857263

Το μείζον ζήτημα με την έλλειψη προσωπικού στα Κέντρα Υγείας της Μαγνησίας επανέρχεται στο προσκήνιο με αφορμή το περιστατικό με τον 74χρονο δικυκλιστή, που τραυματίστηκε σε τροχαίο ατύχημα στο Μούρεσι και δεν υπήρχε οδηγός ασθενοφόρου στο Κέντρο Υγείας Ζαγοράς, προκειμένου να διακομιστεί στο Νοσοκομείο Βόλου.

Στα τέλη του περασμένου Μαΐου 35χρονος, στην ίδια περιοχή, κατανάλωσε φυτοφάρμακο με σκοπό να θέσει τέρμα στη ζωή του. Στο Κέντρο Υγείας Ζαγοράς οι γιατροί τού παρείχαν τις πρώτες βοήθειες και έκριναν ότι έπρεπε να μεταφερθεί στο Αχιλλοπούλειο για νοσηλεία. Δυστυχώς, η απογευματινή βάρδια του οδηγού ασθενοφόρου ήταν κενή, με αποτέλεσμα να ειδοποιηθεί ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ από τον Βόλο, που έφτασε στη Ζαγορά μετά από μια ώρα και τον μετέφερε στο Νοσοκομείο.

Πριν από έναν μήνα, γυναίκα πολυτραυματίας μεταφέρθηκε στο Κ.Υ. Ζαγοράς στην καρότσα αγροτικού μέχρι να την παραλάβει ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ από τα Χάνια και να τη διακομίσει στο Αχιλλοπούλειο. Στο προχθεσινό περιστατικό ο τραυματίας δικυκλιστής παρελήφθη από ασθενοφόρο του Κ.Υ. Αργαλαστής, που τον μετέφερε μέχρι τις Μηλιές, από όπου τον παρέλαβε η κινητή μονάδα του ΕΚΑΒ για να τον διακομίσει στο Νοσοκομείο, σχεδόν δύο ώρες μετά το ατύχημα!

Τα περιστατικά είναι αναρίθμητα, ενώ τόσο σε τοπικό, όσο και σε εθνικό επίπεδο έχουν χαθεί ανθρώπινες ζωές, επειδή παραμένουν υποστελεχωμένα τα Κέντρα Υγείας. Στην Αλόννησο ο δήμαρχος αναγκάζεται κατ’ επανάληψη να εκτελεί χρέη οδηγού ασθενοφόρου είτε για τη μεταφορά ασθενών από τις οικίες τους στο περιφερειακό ιατρείο του νησιού, είτε για τη διακομιδή τους μέχρι το λιμάνι, προκειμένου να μεταφερθούν στον Βόλο και να παραληφθούν στη συνέχεια από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Η διεκδίκηση των συνδικαλιστών της ΠΟΕΔΗΝ για τη στελέχωση των Κέντρων Υγείας με το απαιτούμενο προσωπικό είναι διαχρονική. Αγγίζει πλέον τα όρια της γραφικότητας, γιατί οι συνδικαλιστές έχουν απέναντί τους πολιτικές ηγεσίες στο υπουργείο Υγείας και διοικούντες στις κατά τόπους Υγειονομικές Περιφέρειες, που αδιαφορούν για το αυτονόητο, την κάλυψη των κενών θέσεων προσωπικού σε βασικές ειδικότητες, όπως οι οδηγοί ασθενοφόρων.

Ανθρώπινες ζωές εξαρτώνται από την κάλυψη των συγκεκριμένων κενών. Οι γιατροί και οι νοσηλευτές έρχονται αντιμέτωποι με αδιανόητες καταστάσεις, όταν αναγκάζονται να ενημερώσουν τους συγγενείς ασθενών, οι οποίοι ζητούν απεγνωσμένα βοήθεια για τα αγαπημένα τους πρόσωπα, ότι δεν υπάρχει οδηγός ασθενοφόρου, ώστε να μεταφέρει έγκαιρα τον ασθενή, που κινδυνεύει, στο πλησιέστερο Νοσοκομείο.

Οι έχοντες την πολιτική και διοικητική ευθύνη για την πρόσληψη μόνιμων οδηγών ασθενοφόρων κλείνουν τα αφτιά τους στις αγωνιώδεις εκκλήσεις των συνδικαλιστικών εκπροσώπων των εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας και επιμένουν πεισματικά σε πρόσκαιρες λύσεις, όπως οι προσλήψεις συμβασιούχων ή ακόμη και οδηγών χωρίς εκπαίδευση διασώστη, μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ.

Σε όλα σχεδόν τα Κέντρα Υγείας της Μαγνησίας υπάρχει από ένα, τουλάχιστον, ολοκαίνουργιο ασθενοφόρο με ελάχιστα χιλιόμετρα. Οδηγοί δεν υπάρχουν για να καλύπτουν τις βάρδιες όλο το 24ωρο. Από το 2010 άρχισε η δραματική μείωση του προσωπικού των Κέντρων Υγείας, λόγω συνταξιοδοτήσεων. Συνολικά 12 χρόνια μετά τα εκρηκτικά προβλήματα υποστελέχωσης παραμένουν και οξύνονται, απειλώντας ανθρώπινες ζωές.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου