Γιώργος Λαμπράκης: Η δημοσιονομική ισορροπία απειλεί την κοινωνική συνοχή

γιώργος-λαμπράκης-η-δημοσιονομική-ισ-857665

Το κλίμα δυσαρέσκειας, που σκιάζει την ελληνική κοινωνία, μπορεί να μην αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις. Ωστόσο, η κοινωνία «βράζει» και αιτία είναι η κατάσταση στην οικονομία. Το σαρωτικό κύμα ακρίβειας, που ξεκινά από το ηλεκτρικό ρεύμα και το κόστος των υγρών καυσίμων και φτάνει μέχρι τα βασικά είδη κατανάλωσης, απειλεί να ακυρώσει τα σημαντικά βήματα, που έκαναν τα τελευταία χρόνια τα ελληνικά νοικοκυριά, προκειμένου να βελτιώσουν την οικονομική τους κατάσταση.

Την προηγούμενη δεκαετία οι Ελληνες βίωσαν την οδυνηρή εμπειρία της οικονομικής κρίσης, που σχεδόν διέλυσε τον κοινωνικό ιστό. Αμέσως μετά είχαμε την επέλαση της πανδημίας με όλες τις επιπτώσεις, που προκάλεσε και στο πεδίο της οικονομίας. Τώρα έρχεται η έκρηξη του πληθωρισμού, εξαιτίας της εκτίναξης των τιμών στην ενέργεια, που καλλιεργεί ένα ιδιαίτερα βαρύ κλίμα οικονομικής ανασφάλειας.

Τις οδυνηρές επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης και του σαρωτικού κύματος ακρίβειας στην αγορά οι πολίτες δεν τις αντιλαμβάνονται ως δείκτες της στατιστικής, ως ψυχρούς αριθμούς, ως οικονομικά στοιχεία, που δεν επηρεάζουν τη ζωή και την καθημερινότητά τους. Τις νιώθουν στο πετσί τους, τις υφίστανται στα πορτοφόλια τους, τις βιώνουν κάθε μέρα, σε κάθε οικονομική συναλλαγή, σε κάθε εμπορική δραστηριότητα.

Περιμένουν μέτρα, που θα έχουν άμεσο και ουσιαστικό αποτέλεσμα. Οι επιπτώσεις, που υφίστανται ο χαμηλόμισθος και ο χαμηλοσυνταξιούχος, έχουν τόσο μεγάλο αντίκτυπο στους οικογενειακούς τους προϋπολογισμούς, ώστε δεν τους ενδιαφέρει αν πρόκειται για τις συνέπειες μιας διεθνούς οικονομικής κρίσης, την οποία αδυνατούν να διαχειριστούν οικονομίες πολύ πιο ισχυρές από την ελληνική.

Κατά την περίοδο της πανδημίας η κυβέρνηση, ακολουθώντας την πανευρωπαϊκή και παγκόσμια τάση, έλαβε συγκεκριμένα μέτρα με στόχο να προστατευθεί η κοινωνία από τις οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης. Τα μέτρα απέφεραν καρπούς και απέτρεψαν τα χειρότερα. Για παράδειγμα, ούτε λουκέτα μπήκαν σε κλειστές, λόγω καραντίνας, επιχειρήσεις, ούτε απολύσεις εργαζομένων έγιναν.

Με ανάλογο τρόπο απαιτούν οι πολίτες να ενεργήσει και αυτή τη φορά η κυβέρνηση υλοποιώντας μέτρα, που θα προστατέψουν την κοινωνία, ειδικά τα πιο ευάλωτα μέλη της, που δεν θα επιτρέψουν σε ορισμένους να μετατρέψουν την ενεργειακή κρίση σε χρυσή ευκαιρία για να αποκομίσουν υπερκέρδη, την ώρα που εκατομμύρια πολίτες απειλούνται με απόλυτη φτωχοποίηση.

Στο μυαλό των πολιτών δεν χωρούν λογικές δημοσιονομικής ισορροπίας και σταθερότητας. Προέχει να αποφευχθεί ο κίνδυνος κοινωνικής έκρηξης και να διατηρηθεί η συνοχή σαν κόρη οφθαλμού. Εάν αποσταθεροποιηθεί η κοινωνία, η δημοσιονομική αποσταθεροποίηση θα είναι ακόμη μεγαλύτερη. Μαζί της θα έρθει και η πολιτική αποσταθεροποίηση, δημιουργώντας νέα δεδομένα, ενόψει και των εθνικών εκλογών, που, όπως επιμένει η κυβέρνηση, θα γίνουν στις αρχές του ερχόμενου καλοκαιριού. Την ίδια στιγμή, η αντιπολίτευση επιδιώκει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες χωρίς να παρουσιάζει ένα συγκεκριμένο και πάνω από όλα υλοποιήσιμο σχέδιο εξόδου από την κρίση.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου