Γιώργος Λαμπράκης: Η εικονική πραγματικότητα των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ

γιώργος-λαμπράκης-η-εικονική-πραγματ-857957

Τα στοιχεία, που δημοσιοποιήθηκαν πρόσφατα από την ΕΛΣΤΑΤ, σχετικά με την εντυπωσιακή αύξηση εσόδων στους κλάδους των καταλυμάτων και της εστίασης, κατά τα πρώτα δύο τρίμηνα του έτους, περιγράφουν εν πολλοίς μια εικονική πραγματικότητα. Η σύγκριση αφορά στα αντίστοιχα τρίμηνα του 2021, όταν δηλαδή τα μέτρα κατά της διασποράς του κορονοϊού είχαν γονατίσει τον επισιτισμό και τον τουρισμό, ενώ δεν λαμβάνονται υπόψη η «έκρηξη» στις τιμές της ενέργειας και η ξέφρενη πορεία του πληθωρισμού, που εξαϋλώνουν το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Για παράδειγμα, ένα μεγάλο μέρος των 40 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ, που, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, εισπράχθηκαν από τις επιχειρήσεις εστίασης μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού, θα πρέπει να καλύψει την εκτίναξη του λειτουργικού κόστους των καταστημάτων, ενώ την ίδια στιγμή υπήρξε μείωση στην κατανάλωση εξαιτίας των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης στα νοικοκυριά.

Σίγουρα, κατά τους δύο τελευταίους μήνες του καλοκαιριού, ο τουρισμός και η εστίαση στην ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας δούλεψαν κάτι παραπάνω από ικανοποιητικά, με αποτέλεσμα την αύξηση των εσόδων και την κάλυψη σημαντικού μέρους της ζημιάς, που υπέστησαν τα δύο προηγούμενα χρόνια, λόγω πανδημίας. Και πάλι, όμως, οι προσδοκίες των επαγγελματιών δεν επαληθεύτηκαν, τουλάχιστον όχι στον βαθμό που επαληθεύτηκαν οι προσδοκίες των συναδέλφων τους σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας.

Από εδώ και στο εξής η κίνηση θα αρχίσει να καταγράφει καθοδική τροχιά, ενώ η ερχόμενη χειμερινή περίοδος αναμένεται ιδιαίτερα δύσκολη για το σύνολο των επαγγελματικών κλάδων της πραγματικής οικονομίας, καθώς βέβαια και για τη συντριπτική πλειονότητα των νοικοκυριών. Τα μέτρα, που ήδη έχει θέσει σε ισχύ η κυβέρνηση, δίνουν μεν ανάσες στην αγορά και στους καταναλωτές, ωστόσο δεν είναι δυνατό να αμβλύνουν τις επιπτώσεις των εξωπραγματικών αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα και κατά συνέπεια στις τσέπες των πολιτών.

Για την επερχόμενη «βαρυχειμωνιά» στην οικονομία απαιτούνται παρεμβάσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στη ρίζα του. Για παράδειγμα, η μείωση του ΦΠΑ στο φυσικό αέριο και στα τρόφιμα, καθώς και η αντίστοιχη του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, είναι παρεμβάσεις, που θα έχουν άμεσα θετικό αντίκτυπο στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, ενώ στην περίπτωση των καυσίμων θα τονωθεί η κίνηση στα πρατήρια και θα αυξηθούν τα έσοδα του κράτους.

Με τις επιλογές των επιδομάτων, στις οποίες επιμένει η κυβέρνηση, δεν πρόκειται να προκύψουν ουσιαστικά αποτελέσματα. Οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά θα συνεχίσουν να ακροβατούν σε τεντωμένο σχοινί, ενώ και οι αντοχές του προϋπολογισμού σύντομα θα εξαντληθούν, καθώς αν οι πολίτες κηρύξουν στάση πληρωμών για τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και αναγκαστούν να περιορίσουν ακόμη περισσότερο τις καταναλωτικές τους συνήθειες, τα κρατικά ταμεία θα σταματήσουν να εισπράττουν και η πλήρης κατάρρευση της οικονομίας θα είναι πλέον αναπόφευκτη.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου