Γιώργος Λαμπράκης: Σήμα κινδύνου εκπέμπει η Χειρουργική Κλινική

γιώργος-λαμπράκης-σήμα-κινδύνου-εκπέ-858265

Αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον την αντίδραση της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας και του Υπουργείου Υγείας στο σήμα κινδύνου, που εκπέμπει η Χειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου Βόλου. Μια από τις σημαντικότερες δομές του Αχιλλοπουλείου δηλώνει, για πρώτη φορά στα χρονικά, αδυναμία κάλυψης του συνόλου των εφημεριών για τον μήνα Σεπτέμβριο.

Αυτό σημαίνει, πρακτικά, ότι τις ημέρες του ερχόμενου μήνα, που δεν θα εφημερεύει χειρουργός, τα περιστατικά, τα οποία ενδεχομένως χρειαστεί να αντιμετωπίζονται από τη συγκεκριμένη ιατρική ειδικότητα, θα πρέπει να μεταφέρονται σε κάποιο άλλο δημόσιο νοσηλευτικό ίδρυμα του θεσσαλικού διαμερίσματος. Αδιανόητες καταστάσεις για τους πολίτες του πολεοδομικού συγκροτήματος Βόλου και της Μαγνησίας, που παρακολουθούν το δημόσιο σύστημα υγείας να απαξιώνεται και τις παρεχόμενες υπηρεσίες να υποβαθμίζονται σε άκρως ανησυχητικό βαθμό.

Το ιατρικό προσωπικό της Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Βόλου σχεδόν εξάντλησε τα όρια της αντοχής του. Ολόκληρο το καλοκαίρι μόλις πέντε γιατροί υπερέβαλαν εαυτούς, καλύπτοντας σχεδόν διπλάσιο αριθμό εφημεριών. Το εβδομαδιαίο ωράριο εργασίας τους έγραψε ακόμη και 80 ώρες(!), ενώ όταν υπήρχε ενεργή εφημερία, ο εφημερεύων χειρουργός περνούσε στο Νοσοκομείο 35 ολόκληρες ώρες.

Κάπως έτσι, δηλαδή με τους γιατρούς της Χειρουργικής Κλινικής να δοκιμάζουν τα όρια της ανθρώπινης αντοχής, ρισκάροντας σοβαρό ιατρικό σφάλμα λόγω κόπωσης, καλύφθηκαν οι αυξημένες ανάγκες του καλοκαιριού. Για να μην υπάρξουν κενά στο σύστημα, για να μη μείνει ακάλυπτο το Νοσοκομείο, για να μη μείνουν χωρίς ιατρική κάλυψη οι μόνιμοι κάτοικοι και οι εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες της Μαγνησίας, οι γιατροί της Χειρουργικής Κλινικής έφτασαν στα όρια της εξάντλησης. Ακριβώς σε αυτό το σημείο εξαντλήθηκαν τα όρια της δικής τους υπομονής.

Επειδή δεν φαίνεται φως στο βάθος του τούνελ της υποστελέχωσης, επειδή δεν υπάρχει η παραμικρή διάθεση από τις αρμόδιες υπηρεσίες, σε επίπεδο 5ης ΥΠΕ και υπουργείου Υγείας, να επιλύσουν το πρόβλημα, επειδή δεν είναι δυνατό να συνεχιστεί και το φθινόπωρο το εξαντλητικό πρόγραμμα εφημεριών του φετινού καλοκαιριού, οι γιατροί της Χειρουργικής Κλινικής πήραν την απόφαση να αντιδράσουν θεσμικά. Αλλωστε, με θεσμικό τρόπο τούς γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους οι εκάστοτε κυβερνώντες και οι διοικούντες την Υγειονομική Περιφέρεια, στην οποία ανήκει και το Νοσοκομείο Βόλου. Αντί για δέκα χειρουργούς, η συγκεκριμένη Κλινική λειτουργεί από το 2010 με μόλις πέντε!

Το αρμόδιο υπουργείο και η 5η ΥΠΕ ήρθε η ώρα να δώσουν απαντήσεις στους γιατρούς του ΕΣΥ και τους απλούς πολίτες για τα πραγματικά αίτια της αδιάφορης στάσης τους σε ό,τι αφορά στη στελέχωση Νοσοκομείων, όπως το Αχιλλοπούλειο. Ηρθε η ώρα να δώσουν απαντήσεις στο ερώτημα των νοσοκομειακών γιατρών, αν αφήνουν το ΕΣΥ σε αυτή την κατάσταση, επειδή δεν μπορούν να επιλύσουν τα μείζονα προβλήματά του, λόγω ανικανότητας, ή αν απλά το αφήνουν να απαξιωθεί, προκειμένου να περάσει στον έλεγχο των ιδιωτών με συνοπτικές διαδικασίες…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου