Γιώργος Λαμπράκης: Aλλαξαν οι καταναλωτικές μας συνήθειες

γιώργος-λαμπράκης-aλλαξαν-οι-καταναλω-858971

Οι επιπτώσεις της ακρίβειας στην καθημερινότητα επηρεάζουν πλέον σε δραματικό βαθμό τις καταναλωτικές συνήθειες. Ακόμη και κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού, του πρώτου μετά από δύο χρόνια περιορισμών και απαγορεύσεων λόγω πανδημίας, οι όποιες αγορές έγιναν με το σταγονόμετρο. Οι επισκέψεις στην εμπορική αγορά είχαν περισσότερο διερευνητικό χαρακτήρα και τα ψώνια περιορίστηκαν στα απολύτως απαραίτητα, υπό το βάρος των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος και των ανεξέλεγκτων αυξήσεων στις τιμές των καυσίμων.

Από πρόσφατη έρευνα προκύπτει ότι οι επτά στους δέκα δεν κάνουν αγορές ειδών ένδυσης και υπόδησης, οι έξι στους δέκα έχουν περιορίσει τις αγορές στα σούπερ μάρκετ, καθώς για πρώτη φορά καταγράφεται τόσο μεγάλη μείωση της κατανάλωσης ακόμη και σε είδη διατροφής, ενώ οι τέσσερις στους δέκα προσπαθούν να αποταμιεύουν ενόψει του ερχόμενου χειμώνα.

Σε ό,τι αφορά στις αγορές ειδών ένδυσης και υπόδησης, η κατάσταση είναι πραγματικά απογοητευτική, με τους καταναλωτές να αγοράζουν μόνο τα απολύτως απαραίτητα, παρ’ ότι βρισκόμαστε ακόμη στην περίοδο των θερινών εκπτώσεων. Τη συγκεκριμένη εικόνα δικαιολογεί η οικονομική κατάσταση των περισσοτέρων νοικοκυριών, καθώς για το 30% το οικογενειακό εισόδημα φτάνει μόνο για τα απαραίτητα και με δυσκολία, ενώ ποσοστό 12% δηλώνει αδυναμία αγοράς ακόμα και των αναγκαίων.

Τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών βρίσκεται σε οικονομικό αδιέξοδο, αδυνατώντας να καλύψει ακόμη και βασικές ανάγκες. Δείχνουν ακόμη πως τα μέτρα, που εφαρμόζει, μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση για την άμβλυνση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης στα νοικοκυριά, είναι ανεπαρκή. Η εκτόξευση των τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο προκάλεσε «τσουνάμι» προβλημάτων, που έχουν διαμορφώσει μια σχεδόν μη αναστρέψιμη κατάσταση για ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας.

Σε ό,τι αφορά στην πραγματική οικονομία, οι συνέπειες ήταν ορατές, ακόμη και κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, με τις αγορές να έχουν συρρικνωθεί και πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις στον κλάδο του λιανεμπορίου να βρίσκονται ενώπιον αδιεξόδου. Οι λογαριασμοί, που καλούνται να πληρώσουν οι επαγγελματίες στη ΔΕΗ και τους ιδιωτικούς παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος, έχουν εκτοξεύσει το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων, ενώ οι προσδοκίες για τόνωση της αγοράς με αφορμή τη θερινή περίοδο των εκπτώσεων μάλλον δεν επιβεβαιώνονται.

Νοικοκυριά και επιχειρήσεις περιμένουν την εφαρμογή ουσιαστικών μέτρων, με στόχο να δοθεί διέξοδο στην αδιέξοδη κατάσταση. Οσα μέτρα εφαρμόστηκαν μέχρι σήμερα κρίνονται ανεπαρκή, με βάση την εικόνα στην αγορά. Η αντιπολίτευση, παρά τις λαϊκίστικες κορόνες της, δικαίως επικρίνει την κυβέρνηση, ότι άργησε να αντιδράσει στο κύμα των ανατιμήσεων και πως άφησε απροστάτευτες την κοινωνία και την οικονομία. Για αυτό, άλλωστε, αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις η δυσαρέσκεια του κόσμου και το μεγάλο ερώτημα, που προκύπτει, είναι αν μπορεί η κυβέρνηση να αλλάξει το κλίμα, ενόψει των ερχόμενων βουλευτικών εκλογών.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου