Γιώργος Λαμπράκης: Με επιδόματα θα πάμε μέχρι τις εκλογές

Τελευταία ενημέρωση: 2022-08-26, 14:21:10
Γιώργος Λαμπράκης: Με επιδόματα θα πάμε μέχρι τις εκλογές

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να βασίζει την πολιτική της στη χορήγηση επιδομάτων, προκειμένου να αντιμετωπίζονται οι οδυνηρές επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στην καθημερινότητα των πολιτών. Τρέχοντας πίσω από τις εξελίξεις, ανακοινώνει επιδόματα για να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις της κοινωνίας. Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις παραμένουν σε απόγνωση, εξαιτίας των εξωφρενικών ανατιμήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα και τα καύσιμα.

Για τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος το πρόγραμμα επιδότησης power pass προκάλεσε απογοήτευση, καθώς τα τελικά χρηματικά ποσά, τα οποία πιστώθηκαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων, ήταν κατώτερα των αρχικών προσδοκιών, που καλλιέργησε η ίδια η κυβέρνηση. Για τις αυξήσεις στα καύσιμα, η εφαρμογή, για δεύτερη φορά, του μέτρου του fuel pass, που ήταν αυξημένο σε σχέση με το προηγούμενο αντίστοιχο πρόγραμμα, δεν ήταν να δυνατό να αμβλύνει τις επιπτώσεις στα πορτοφόλια των πολιτών από την ανεξέλεγκτη πορεία των τιμών των καυσίμων τους τελευταίους μήνες.

Μπορεί να παρουσιάστηκαν τις τελευταίες εβδομάδες τάσεις αποκλιμάκωσης των τιμών στα καύσιμα, εξαιτίας της μείωσης της διεθνούς τιμής του αργού πετρελαίου, ωστόσο η έκρηξη στις τιμές λιανικής, που καταγράφηκε ειδικά μετά το Πάσχα, διαμορφώνει μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση στην αγορά των καυσίμων τόσο για τους καταναλωτές, όσο και για τους πρατηριούχους. Θυμίζουμε ότι όταν ανακοινώθηκε για πρώτη φορά το μέτρο για την επιδότηση καυσίμων, η τιμή της αμόλυβδης ήταν λίγο πάνω από τα δύο ευρώ το λίτρο, ενώ όταν άρχισε να εφαρμόζεται το μέτρο οι τιμές εκτοξεύτηκαν και εξαΰλωσαν επί της ουσίας το σύνολο της επιδότησης.

Το ίδιο ισχύει και για τις ανατιμήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα. Αφού τα τιμολόγια έφτασαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, αποφάσισε η κυβέρνηση να παρέμβει, ανακοινώνοντας μέτρα, τα οποία τέθηκαν σε ισχύ το καλοκαίρι. Το πλαφόν στο κόστος της μεγαβατώρας, που περιορίζει σημαντικά τις επιπτώσεις της ρήτρας αναπροσαρμογής, είναι ένα μέτρο, που κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Απομένει ωστόσο, να αξιολογηθεί στην πράξη, καθώς ουδείς γνωρίζει ποια τερτίπια μπορούν να επινοήσουν οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας, έτσι ώστε να συνεχίσουν να χρεώνουν τους καταναλωτές με εξωφρενικά ποσά.

Σε όλα αυτά πρέπει να συνεκτιμήσουμε την κατάσταση, η οποία διαμορφώνεται στο ζήτημα των τιμών του φυσικού αερίου, που οι αυξήσεις είναι και πάλι αδιανόητες, μετά τη δραματική μείωση της παροχής μέσω των ρωσικών αγωγών προς την Ευρώπη.

Αν δεν αλλάξει το σκηνικό, ο ερχόμενος χειμώνας θα είναι δυσκολότερος από αυτόν που πέρασε. Το μόνο σίγουρο είναι πως με επιδόματα και ημίμετρα η κατάσταση δεν μπορεί να βελτιωθεί ουσιαστικά. Η κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί μια πρωτόγνωρη πρόκληση, ενώ προετοιμάζεται και για τις ερχόμενες εκλογές. Το ζητούμενο είναι αν θα επιλέξει την εφαρμογή πολιτικών, με τις οποίες θα στηρίζονται ουσιαστικά οι πολίτες ή αν θα συνεχίσει στον δρόμο των επιδομάτων, κρατώντας κατά κάποιον τρόπο σε ομηρία την κοινωνία, με φόντο τις κάλπες…

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
7
+
8
=