Γιώργος Λαμπράκης: Κάθε πέρυσι και καλύτερα…

γιώργος-λαμπράκης-κάθε-πέρυσι-και-καλ-863709

Δύο χρόνια και τέσσερις μήνες μετά την έναρξη της πανδημικής κρίσης του κορονοϊού, ο απολογισμός σε ό,τι αφορά στο δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας μας προκαλεί απογοήτευση. Το πρόβλημα της υποστελέχωσης παραμένει οξυμένο, ενώ οι νέες δομές, που δημιουργήθηκαν για τη διαχείριση της πρωτοφανούς κατάστασης, την οποία κλήθηκε να διαχειριστεί το ΕΣΥ, εξακολουθούν να στερούνται του απαραίτητου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Η μοναδική διαδικασία που «τρέχει» με σχετικά ικανοποιητικούς ρυθμούς είναι αυτή της πρόσληψης επικουρικών υγειονομικών, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά από τους σχεδόν 7.000 γιατρούς και νοσηλευτές, που τέθηκαν σε αναστολή εργασίας από τον περασμένο Σεπτέμβριο, λόγω άρνησης εμβολιασμού. Το επικουρικό προσωπικό, που προσλαμβάνεται με τρίμηνες συμβάσεις, προσπαθεί να καλύπτει τις αυξημένες ανάγκες, ωστόσο στην περίπτωση του Νοσοκομείου Βόλου τα κενά, τα οποία προκύπτουν από τις συνταξιοδοτήσεις, τις διαθεσιμότητες, τις μετακινήσεις και τις παραιτήσεις λόγω κόπωσης, καλύπτονται οριακά.

Το εναπομείναν προσωπικό του Νοσοκομείου Βόλου, που στην πλειονότητά του είναι γερασμένο, προσπαθεί να αντεπεξέρχεται στη συνθήκη της πανδημίας, η οποία ξεκίνησε σαν μια έκτακτη κατάσταση και κοντεύει να συμπληρώνει δυόμιση χρόνια ασφυκτικής πίεσης στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, με εξαντλητικές βάρδιες και εφημερίες στα όρια της ανθρώπινης αντοχής, με αφόρητη ψυχολογική πίεση στις δομές της πρώτης γραμμής στη μάχη με τον ιό, με τον φόβο και την ανασφάλεια για τον κίνδυνο νόσησης να κυριαρχούν και να επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τους κατάκοπους γιατρούς και νοσηλευτές.

Πάνω από 70 υγειονομικοί και όχι μόνο τέθηκαν εκτός υπηρεσίας είτε λόγω αναστολής εργασίας, είτε εξαιτίας συνταξιοδοτήσεων. Επιπρόσθετα, δεκάδες συνάδελφοί τους νόσησαν από τον κορονοϊό και αναγκάστηκαν να παραμένουν μακριά από τα καθήκοντά τους. Στον αντίποδα, έγιναν προσλήψεις επικουρικού προσωπικού, που ωστόσο δεν είναι δυνατό να καλύπτει τις ανάγκες. Κατά συνέπεια, το τελικό ισοζύγιο να είναι αρνητικό.

Οι μόνιμες προσλήψεις, που υποσχέθηκε και η παρούσα κυβέρνηση, παραμένουν σε θεωρητικό επίπεδο, όπως άλλωστε και οι αντίστοιχες υποσχέσεις των προκατόχων της. Για χιλιάδες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών ακούμε τα τελευταία χρόνια, ωστόσο επί της ουσίας προσλαμβάνονται συμβασιούχοι, στην πλειονότητά τους. Βασικές ιατρικές και νοσηλευτικές ειδικότητες παραμένουν ακάλυπτες, ενώ τα κενά επιχειρείται να καλυφθούν με αλχημείες, όπως οι μετακινήσεις προσωπικού από τα Κέντρα Υγείας στα Νοσοκομεία και το αντίστροφο.

Η συνεχιζόμενη αύξηση των νοσηλειών ασθενών με κορονοϊό στο Νοσοκομείο Βόλου, τις τελευταίες ημέρες, εντείνει τις ανησυχίες του ιατρικού και του νοσηλευτικού προσωπικού για τη διαχείριση ενός νέου πανδημικού κύματος, τη στιγμή που οι ελλείψεις σε βασικές ειδικότητες εξακολουθούν να υφίστανται, ενώ η αποδυνάμωση του Αχιλλοπουλείου είτε λόγω αποχωρήσεων, είτε εξαιτίας μετακινήσεων γιατρών σε άλλα Νοσοκομεία της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας καλά κρατεί.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου