Γιώργος Λαμπράκης: Η απόσταση από τις διαβεβαιώσεις μέχρι τις πράξεις

γιώργος-λαμπράκης-η-απόσταση-από-τις-δ-864780

Τα κυβερνητικά στελέχη, που σχετίζονται με το μείζονος σημασίας ζήτημα του αντιπυρικού σχεδιασμού, επιμένουν να διαβεβαιώνουν ότι φέτος έχει εκπονηθεί ένα άριστα δομημένο σχέδιο δράσης, με σκοπό την αποτροπή των εφιαλτικών καταστάσεων, τις οποίες έζησαν πολίτες το καλοκαίρι του 2021, αλλά και όλα σχεδόν τα προηγούμενα χρόνια. Επίσης, εγγυώνται για τον υψηλό βαθμό ετοιμότητας των δυνάμεων πυρόσβεσης και για την άψογη συνεργασία μεταξύ τοπικής αυτοδιοίκησης και ομάδων εθελοντών.

Μετά τις διαβεβαιώσεις και τις εγγυήσεις ακολουθούν οι ευχές να μην προκύψει σοβαρό συμβάν, που θα θέσει σε κίνδυνο τον δασικό πλούτο της ορεινής και νησιωτικής Ελλάδας και θα απειλήσει τις περιουσίες των πολιτών, αλλά και ανθρώπινες ζωές. Καλοδεχούμενες οι ευχές, ειδικά όταν πρόκειται για την αποφυγή δασικών πυρκαγιών, ωστόσο με τα ευχολόγια δεν αντιμετωπίζονται οι έκτακτες καταστάσεις. Χρειάζονται ουσιαστικές δράσεις πρόληψης και αποτροπής, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες ενός πύρινου εφιάλτη, όπως αυτοί που κατέστρεψαν στο πρόσφατο παρελθόν χιλιάδες πολύτιμα στρέμματα δάσους στο Πήλιο ή στα νησιά των Β. Σποράδων.

Το δάσος του Αγίου Ονουφρίου, που αποτελεί τον μεγαλύτερο πνεύμονα πρασίνου του πολεοδομικού συγκροτήματος Βόλου, θυμίζει σε αρκετά σημεία πραγματική μπαρουταποθήκη. Πεσμένα δέντρα, σπασμένα κλαδιά και πυκνή βλάστηση γύρω από τις ρίζες των πεύκων συνθέτουν ένα άκρως ανησυχητικό σκηνικό. Ανάλογη είναι η εικόνα και στις υπόλοιπες δασικές εκτάσεις της Μαγνησίας. Στο Πήλιο, την Οθρυ, καθώς και στα νησιά των Β. Σποράδων τα δάση δεν έχουν καθαριστεί από τους ξερούς κορμούς των δέντρων και τα σπασμένα κλαδιά εδώ και χρόνια. Οι έντονες βροχοπτώσεις τον φετινό χειμώνα φούντωσαν ακόμη περισσότερο την πυκνή βλάστηση, καθιστώντας τα δάση επικίνδυνες εστίες πρόκλησης πυρκαγιών, τις οποίες θα είναι αδύνατο να ελέγξουν τόσο οι επίγειες, όσο και οι εναέριες δυνάμεις πυρόσβεσης στο απευκταίο σενάριο εκδήλωσης δασικής φωτιάς.

Ο καθαρισμός και η διάνοιξη των δασικών δρόμων εξακολουθούν να παραμένουν ζητούμενα, παρ’ ότι βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού. Τα κονδύλια για τον καθορισμό των δασών δεν ξεπερνούν τις 40.000 με 50.000 ευρώ για ολόκληρο τον νομό Μαγνησίας. Στην Αλόννησο πρόσφατα άρχισε να εκπονείται πιλοτικό σχέδιο καθαρισμού των δασών του νησιού. Στους υπόλοιπους περιφερειακούς δήμους της Μαγνησίας, όπου η εικόνα των δασών από πλευράς καθαρισμού είναι απελπιστική, δεν υπάρχει καν πιλοτικό σχέδιο.

Ο περσινός πύρινος όλεθρος στην Αττική και την Εύβοια φαίνεται πως δεν δίδαξε στα αρμόδια όργανα της πολιτείας το παραμικρό. Ο αντιπυρικός σχεδιασμός στη χώρα εξακολουθεί να βασίζεται σε σχέδια επί χάρτου, που όταν έρθει η κρίσιμη στιγμή δεν μπορούν να αποδώσουν, καθώς το πρόβλημα ξεκινά από ουσιώδη ζητήματα, όπως ο καθαρισμός των δασών, και φτάνει μέχρι τις διαχρονικές παθογένειες της δημόσιας διοίκησης, όπως οι ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα. Οι καταστροφικές φωτιές στο παρθένο δάσος της Δαδιάς και οι ανυπολόγιστες επιπτώσεις του πύρινου εφιάλτη στο τοπικό οικοσύστημα αποδεικνύουν ότι για ένα ακόμη καλοκαίρι η χώρα μας παραμένει επί της ουσίας ανοχύρωτη στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, που προκαλούν ανεξέλεγκτες πυρκαγιές, καθώς βέβαια και στις ορέξεις των εμπρηστών.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου