Γιώργος Λαμπράκης: Εικονική πραγματικότητα

Τελευταία ενημέρωση: 2022-07-27, 14:00:29
Γιώργος Λαμπράκης: Εικονική πραγματικότητα

Μπορεί οι πολίτες να τα αγνοούν με τη στάση τους, ωστόσο τα στοιχεία αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας συνεχίζουν να είναι κάτι παραπάνω από ανησυχητικά. Πανελλαδικά και τοπικά οι ημερήσιες μολύνσεις έχουν εκτοξευθεί, ενώ πλησιάζουμε στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου. Ενώ, δηλαδή, έχει αρχίσει η μεγάλη έξοδος των παραθεριστών του καλοκαιριού, ενώ ο συνωστισμός σε εξωτερικούς χώρους έχει χτυπήσει «κόκκινο» κι ενώ οι συναυλίες και τα πανηγύρια αγγίζουν το απόγειό τους.

Η κατάργηση του μέτρου για τη χρήση μάσκας, με εξαίρεση τα νοσοκομεία, τις δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων και τα μέσα μαζικής μεταφοράς, συνετέλεσε καθοριστικά στην κατακόρυφη αύξηση των ημερήσιων μολύνσεων. Οι πολίτες συμπεριφέρονται εδώ και εβδομάδες σαν να έχει εξαλειφθεί ο κίνδυνος της πανδημίας. Σα να μη συνεχίζονται να καταγράφονται σε εβδομαδιαία βάση δεκάδες θάνατοι ανθρώπων, που νόσησαν από τον κορονοϊό, σαν να μην εξακολουθούν να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 100 και πλέον ασθενείς, σαν να έχουν σβήσει οι μνήμες για τους περισσότερους από 30.000 πολίτες, που νικήθηκαν από την πανδημία από τον Μάρτιο του 2020 έως σήμερα.

Οι πολίτες, στη συντριπτική τους πλειονότητα, συμπεριφέρονται σα να μην υπήρξε ποτέ ο κορονοϊός, με αποτέλεσμα οι νέες ακόμη πιο μεταδοτικές μεταλλάξεις του να βρίσκουν πρόσφορο έδαφος και να διασπείρουν στην κοινότητα χιλιάδες νέες μολύνσεις, σε καθημερινή βάση. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι ακόμη και οι πλέον ευάλωτοι, πολλοί εξ αυτών δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους ή παραμένουν ανεμβολίαστοι, συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο. Δεν λαμβάνουν τις προφυλάξεις που απαιτούνται, δεν αποφεύγουν τον συνωστισμό, δεν εμβολιάζονται, δεν φορούν μάσκα, όταν βρίσκονται σε μέρη με πολύ κόσμο.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η νέες μεταλλάξεις του κορονοϊού είναι ακόμη πιο μεταδοτικές και δεν επηρεάζονται από τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού. Απλά, προκαλούν πιο ήπια συμπτώματα, αρκεί ο ασθενής να έχει εμβολιαστεί. Πρέπει, βέβαια, να σημειώσουμε πως έχουν περάσει αρκετοί μήνες από τότε που η πλειονότητα των πολιτών ολοκλήρωσε τον εμβολιασμό της. Σαφής εικόνα, αναφορικά με τα αντισώματα που εξακολουθούμε να διαθέτουμε πέντε, έξι και επτά μήνες μετά την τρίτη ενισχυτική δόση του εμβολίου, δεν υπάρχει. Στη Μαγνησία με τη δεύτερη αναμνηστική δόση έχουν εμβολιαστεί λιγότεροι από 5.500 πολίτες.

Για αυτό οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, για αυτό θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι από το φθινόπωρο ο γενικός πληθυσμός θα πρέπει να κάνει και τέταρτη δόση του εμβολίου, για αυτό και συνεχίζεται να ακούγεται η πρόταση για την ανάγκη επαναφοράς του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους.

Ολα εξαρτώνται από τη δική μας στάση. Αν επιδεικνύουμε υπευθυνότητα, η εξέλιξη της πανδημίας δεν θα λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Αν συνεχίζουμε στον ίδιο δρόμο, το νέο πανδημικό κύμα, για το οποίο είχαν προειδοποιήσει οι ειδικοί, θα μας χτυπήσει με ορμή προτού καν τελειώσει το καλοκαίρι.

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
6
+
2
=