Γιώργος Λαμπράκης: Η ακρίβεια απειλεί την κοινωνική συνοχή

γιώργος-λαμπράκης-η-ακρίβεια-απειλεί-866471

Το κλίμα έντονης δυσαρέσκειας, που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία, μπορεί να μην καταγράφεται με σαφήνεια στις δημοσκοπήσεις, ωστόσο αρκεί μια βόλτα στην αγορά, μια επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ ή σε κάποιο πρατήριο υγρών καυσίμων για να γίνει κατανοητό το μέγεθος του προβλήματος. Η κοινωνία «βράζει» λόγω της κατάστασης στην οικονομία. Αυτή τη στιγμή το σαρωτικό κύμα ακρίβειας, που ξεκινά από το ηλεκτρικό ρεύμα και το κόστος των υγρών καυσίμων και φτάνει μέχρι τα βασικά είδη κατανάλωσης, απειλεί να ακυρώσει τα σημαντικά βήματα, που έκαναν τα τελευταία χρόνια τα ελληνικά νοικοκυριά, προκειμένου να βελτιώσουν την οικονομική τους κατάσταση.

Την προηγούμενη δεκαετία οι Ελληνες βίωσαν την οδυνηρή εμπειρία της οικονομικής κρίσης, που σχεδόν διέλυσε τον κοινωνικό ιστό. Αμέσως μετά είχαμε την επέλαση της πανδημίας, με όλες τις επιπτώσεις που προκάλεσε και στο πεδίο της οικονομίας. Τώρα έρχεται η έκρηξη του πληθωρισμού, εξαιτίας του πόλεμου στην Ουκρανία και της εκτίναξης των τιμών στην ενέργεια, για να πυροδοτήσει ένα γενικότερο κλίμα οικονομικής ανασφάλειας.

Την ασφυκτική πίεση, που προκαλεί η εκτίναξη του πληθωρισμού σε επίπεδα ρεκόρ για τα τελευταία 30 χρόνια, οι πολίτες δεν την αντιλαμβάνονται ως μια στατιστική αποτύπωση ή ως έναν ψυχρό οικονομικό δείκτη, που δεν επηρεάζει την καθημερινότητά τους. Νιώθουν στο πετσί τους, υφίστανται στο πορτοφόλι τους, βιώνουν σε κάθε αγορά, σε κάθε οικονομική συναλλαγή, σε κάθε εμπορική δραστηριότητα τις επιπτώσεις από το ανεξέλεγκτο κύμα ακρίβειας. Οι επιπτώσεις, που υφίστανται ο χαμηλόμισθος και ο χαμηλοσυνταξιούχος, έχουν τόσο υψηλό κόστος στους οικογενειακούς τους προϋπολογισμούς, ώστε δεν τους ενδιαφέρει αν αυτό που ζουν τους τελευταίους μήνες είναι το αποτέλεσμα μιας διεθνούς οικονομικής κρίσης, την οποία αδυνατούν να διαχειριστούν οικονομίες πολύ πιο ισχυρές από την ελληνική.

Κατά την περίοδο της πανδημίας η κυβέρνηση, ακολουθώντας την πανευρωπαϊκή και παγκόσμια τάση, έλαβε συγκεκριμένα μέτρα με στόχο να προστατευθεί η κοινωνία από τις οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης. Τα μέτρα απέτρεψαν τα χειρότερα, όπως για παράδειγμα τα λουκέτα στις επιχειρήσεις, που έκλεισαν λόγω καραντίνας, καθώς βέβαια και τις απολύσεις. Με ανάλογο τρόπο αναμένουν οι πολίτες να ενεργήσει η κυβέρνηση τώρα, που επελαύνει η ενεργειακή κρίση, εφαρμόζοντας μέτρα που θα προστατέψουν την κοινωνία, ειδικά τα πιο ευάλωτα μέλη της, που δεν θα επιτρέψουν σε ορισμένους να μετατρέψουν το τσουνάμι της ακρίβειας σε χρυσή ευκαιρία για να αποκομίσουν υπερκέρδη, την ώρα που εκατομμύρια πολίτες απειλούνται με νέα φτωχοποίηση.

Στο μυαλό των πολιτών δεν χωρούν λογικές δημοσιονομικής σταθερότητας. Αυτό που προέχει είναι να αποφύγουμε τον κίνδυνο κοινωνικής έκρηξης και να διατηρήσουμε την κοινωνική συνοχή σαν κόρη οφθαλμού. Αν αποσταθεροποιηθεί η κοινωνία, η δημοσιονομική αποσταθεροποίηση θα είναι ακόμη μεγαλύτερη. Μαζί της θα έρθει και η πολιτική αποσταθεροποίηση, δημιουργώντας νέα δεδομένα, ενόψει και των ερχόμενων βουλευτικών εκλογών, που η κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι δεν θα γίνουν πριν την άνοιξη του 2023, παρά την ασφυκτική πίεση της αντιπολίτευσης, η οποία ζητεί με δημαγωγικό τρόπο την προκήρυξη πρόωρων εκλογών εδώ και μήνες.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου