Στο ίδιο έργο θεατές…

στο-ίδιο-έργο-θεατές-867754

Ενα από τα βασικά αιτήματα στη χθεσινή παράσταση διαμαρτυρίας των αγροτών από το Πήλιο και περιοχές του Αλμυρού, όπου χτύπησε η σφοδρή χαλαζόπτωση τον περασμένο μήνα, ήταν η ταχεία καταβολή των αποζημιώσεων στους παραγωγούς, οι οποίοι έχασαν σε λίγη ώρα τους κόπους μιας χρονιάς. Το πρώτο βήμα για την καταβολή των αποζημιώσεων στους αγρότες των χαλαζόπληκτων περιοχών έγινε με την επίσκεψη των εκτιμητών του ΕΛΓΑ, πριν καν συμπληρωθούν 24 ώρες από την εκδήλωση του ακραίου καιρικού φαινομένου, που προκάλεσε σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή σε καλλιέργειες.

Οι παραγωγοί έχουν καταθέσει εδώ και έναν μήνα τις αιτήσεις, στις οποίες δηλώνουν στον ΕΛΓΑ ότι αφανίστηκαν οι καλλιέργειές τους. Το επόμενο βήμα είναι η καταβολή των αποζημιώσεων, τις οποίες δικαιούνται με βάση τα ασφάλιστρα, που πληρώνουν στον ΕΛΓΑ κάθε χρόνο. Κάπου εδώ αρχίζουν τα προβλήματα, καθώς ο μηχανισμός καταβολής των αποζημιώσεων παραμένει βραδυκίνητος και αφήνει εκτός ποσοστό τουλάχιστον 30% της παραγωγής, που έχει καταστραφεί από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Για τους χαλαζόπληκτους παραγωγούς των περιοχών, όπου χτύπησε η θεομηνία τον περασμένο μήνα, η χρονιά χάθηκε. Οι κόποι και τα έξοδά τους γκρεμίστηκαν από τα δέντρα, μαζί με τους καρπούς, που σάρωσε το χαλάζι. Οι προσδοκίες τους για πώληση των προϊόντων τους και εξασφάλιση εισοδήματος, με το οποίο θα καλύψουν το φετινό κόστος παραγωγής, θα αρχίσουν τις προετοιμασίες για την ερχόμενη καλλιεργητική περίοδο και ταυτόχρονα θα ανταποκριθούν στις ανάγκες και τα έξοδα των οικογενειών τους, χάθηκαν σε ελάχιστα λεπτά, όσο δηλαδή διήρκεσε η χαλαζόπτωση.

Φέτος, που το κόστος παραγωγής εκτινάχθηκε στα ύψη εξαιτίας των εξωφρενικών ανατιμήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα και το πετρέλαιο κίνησης, ήρθαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα να δώσουν στους καλλιεργητές το τελειωτικό χτύπημα. Είναι άξιο απορίας πόσοι θα βρουν το κουράγιο και κυρίως την οικονομική δυνατότητα να αρχίσουν από την αρχή, ειδικά αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις πως και σε αυτή την περίπτωση ο ΕΛΓΑ δεν θα μπορέσει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, σχετικά με την έγκαιρη καταβολή των προβλεπόμενων αποζημιώσεων.

Στο Ανατολικό Πήλιο υπάρχουν καλλιέργειες, που σαρώθηκαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία σημειώθηκαν στην περιοχή πριν από δύο χρόνια και ακόμη οι αγρότες περιμένουν την καταβολή των αποζημιώσεων. Υπάρχουν καλλιέργειες στο Νότιο Πήλιο, που αφανίστηκαν το 2018 και ακόμη οι δικαιούχοι αγρότες δεν έχουν δει το χρώμα του χρήματος. Σε αυτό το πλαίσιο, μία από τις πάγιες διεκδικήσεις του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος είναι ο εκσυγχρονισμός του κανονισμού λειτουργίας του ΕΛΓΑ.

Επιπρόσθετα, οι αγρότες δεν κρύβουν τη δυσφορία τους, όταν τους προτείνεται η εγκατάσταση συστημάτων αντιχαλαζικής προστασίας στα χωράφια τους, τη στιγμή που πρέπει οι ίδιοι να καλύψουν το συγκεκριμένο κόστος, περίπου 2.000 ευρώ το στρέμμα, και να περιμένουν να τους επιστραφεί περίπου το 50% των δαπανών τους, μετά από δύο και τρία χρόνια.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου