Υπό καθεστώς απαξίωσης παραμένουν τα Κέντρα Υγείας

υπό-καθεστώς-απαξίωσης-παραμένουν-τα-869073

Το μείζον ζήτημα των ελλείψεων προσωπικού στα Κέντρα Υγείας στη Μαγνησία επανέρχεται στο προσκήνιο, με αφορμή το περιστατικό με την 54χρονη από τη Ζαγορά, που τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια αγροτικών εργασιών και δεν υπήρχε οδηγός ασθενοφόρου στο τοπικό Κέντρο Υγείας, προκειμένου να διακομιστεί η γυναίκα στο Νοσοκομείο Βόλου.

Στα τέλη του περασμένου Μαΐου 35χρονος, στην ίδια περιοχή, κατανάλωσε φυτοφάρμακο με σκοπό να θέσει τέρμα στη ζωή του. Στο Κέντρο Υγείας Ζαγοράς οι γιατροί τού παρείχαν τις πρώτες βοήθειες και έκριναν ότι έπρεπε να διακομιστεί στο Αχιλλοπούλειο για νοσηλεία. Δυστυχώς, η απογευματινή βάρδια του οδηγού ασθενοφόρου ήταν κενή, με αποτέλεσμα να ειδοποιηθεί πλήρωμα ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ από τον Βόλο, που έφτασε στη Ζαγορά μετά από μια ώρα και τον μετέφερε στο Νοσοκομείο.

Σε ό,τι αφορά στο προχθεσινό περιστατικό, η τραυματισμένη γυναίκα μεταφέρθηκε στην καρότσα αγροτικού μέχρι να την παραλάβει ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στα Χάνια. Η κατάστασή της είναι άκρως σοβαρή, λόγω των κακώσεων που έχει υποστεί στη σπονδυλική στήλη και τον αυχένα. Σε ανάλογες περιπτώσεις έχει τεράστια σημασία η διακομιδή του περιστατικού στο πλησιέστερο Νοσοκομείο το γρηγορότερο δυνατό και οπωσδήποτε όχι στην καρότσα αγροτικού.

Κατά το παρελθόν χρειάστηκε ουκ ολίγες φορές να γίνουν διακομιδές ασθενών, οι οποίοι ήταν σε κρίσιμη κατάσταση, στις καρότσες αγροτικών αυτοκινήτων. Οπως ο νεαρός πολυτραυματίας έξω από τη Μηλίνα, ο οποίος μετά από τροχαίο μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Βόλου στην καρότσα αγροτικού, επειδή στο Κέντρο Υγείας Αργαλαστής δεν υπήρχε οδηγός ασθενοφόρου.

Τα περιστατικά είναι αναρίθμητα, ενώ τόσο σε τοπικό, όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο έχουν χαθεί ανθρώπινες ζωές, επειδή παραμένουν υποστελεχωμένα τα Κέντρα Υγείας. Στην Αλόννησο ο δήμαρχος αναγκάζεται κατ’ επανάληψη να εκτελεί χρέη οδηγού ασθενοφόρου είτε για τη διακομιδή ασθενών από τις οικίες τους στο περιφερειακό ιατρείο του νησιού, είτε για τη μεταφορά τους μέχρι το λιμάνι, προκειμένου να φτάσουν στον Βόλο και να παραληφθούν στη συνέχεια από πλήρωμα ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ.

Η διεκδίκηση των συνδικαλιστών της ΠΟΕΔΗΝ για τη στελέχωση των Κέντρων Υγείας με το απαιτούμενο προσωπικό είναι διαχρονική. Αγγίζει πλέον τα όρια της γραφικότητας, γιατί οι συνδικαλιστές έχουν απέναντί τους πολιτικές ηγεσίες στο υπουργείο Υγείας και διοικούντες στις κατά τόπους Υγειονομικές Περιφέρειες, που αδιαφορούν για το αυτονόητο, την κάλυψη των κενών θέσεων προσωπικού σε βασικές ειδικότητες, όπως οι οδηγοί ασθενοφόρων.

Ανθρώπινες ζωές εξαρτώνται από την κάλυψη των συγκεκριμένων κενών. Οι γιατροί και οι νοσηλευτές έρχονται αντιμέτωποι με αδιανόητες καταστάσεις, όταν αναγκάζονται να ενημερώνουν τους συγγενείς ασθενών, οι οποίοι ζητούν απεγνωσμένα βοήθεια για τα αγαπημένα τους πρόσωπα, ότι δεν υπάρχει οδηγός ασθενοφόρου, ώστε να διακομιστεί έγκαιρα ο ασθενής, που κινδυνεύει, στο πλησιέστερο Νοσοκομείο.

Οι έχοντες την πολιτική και διοικητική ευθύνη για την πρόσληψη μόνιμων οδηγών ασθενοφόρων κλείνουν τα αφτιά τους στις αγωνιώδεις εκκλήσεις των συνδικαλιστικών εκπροσώπων των εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας και επιμένουν πεισματικά σε πρόσκαιρες λύσεις, όπως οι προσλήψεις συμβασιούχων ή ακόμη και οδηγών χωρίς εκπαίδευση διασώστη, μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ.

Σε όλα σχεδόν τα Κέντρα Υγείας στη Μαγνησία υπάρχει από ένα, τουλάχιστον, ολοκαίνουργιο ασθενοφόρο με ελάχιστα χιλιόμετρα. Οδηγοί δεν υπάρχουν για να καλύπτουν τις βάρδιες όλο το 24ωρο. Από το 2010 άρχισε η δραματική μείωση του προσωπικού στα Κέντρα Υγείας, λόγω συνταξιοδοτήσεων. Συνολικά 12 χρόνια μετά τα εκρηκτικά προβλήματα υποστελέχωσης παραμένουν και οξύνονται, απειλώντας ανθρώπινες ζωές…

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου