Γιώργος Λαμπράκης: Είναι πλέον προδιαγεγραμμένη η πορεία της ελληνικής κτηνοτροφίας;

γιώργος-λαμπράκης-είναι-πλέον-προδια-870513

Η τρέχουσα χρονική περίοδος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η αρχή του τέλους για την κτηνοτροφία. Μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού και εφόσον δεν ληφθούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης του πολύπαθου κλάδου, ένας μεγάλος αριθμός κτηνοτροφικών μονάδων θα κλείσει, εξαιτίας της κατακόρυφης αύξησης του κόστους παραγωγής. Οι τιμές των ζωοτροφών έχουν διπλασιαστεί, ενώ οι εξωφρενικές ανατιμήσεις στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος αναγκάζουν πολλούς κτηνοτρόφους να επιστρέψουν στο άρμεγμα των ζώων τους με το χέρι.

Ακούγεται απίστευτο, είναι όμως πέρα για πέρα αληθινό. Εν έτει 2022 αρκετοί κτηνοτρόφοι αναγκάζονται να αρμέγουν τα ζώα τους με τα χέρια, επειδή δεν μπορούν να καλύπτουν το κόστος λειτουργίας των γεννητριών, τις οποίες έχουν εγκαταστήσει στα ποιμνιοστάσιά τους. Οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος έχουν υπερτριπλασιαστεί, ενώ οι τιμές στις ζωοτροφές διπλασιάστηκαν, εκτοξεύοντας το συνολικό κόστος παραγωγής στις κτηνοτροφικές μονάδες, οι οποίες και πριν την ενεργειακή κρίση αντιμετώπιζαν τεράστια προβλήματα.

Τότε είχαν απέναντί τους την αδιαφορία της πολιτείας, αναφορικά με την προστασία του κλάδου από τα καρτέλ του γάλακτος και τα τερτίπια των μεγαλεμπόρων. Τώρα έχουν απέναντί τους μια κυβέρνηση άβουλη, απρόθυμη και αδιάφορη να στηρίξει ουσιαστικά τον κλάδο τους. Μια κυβέρνηση που εξήγγειλε την οικονομική ενίσχυση των κτηνοτρόφων με 45 εκατομμύρια ευρώ για την αγορά ζωοτροφών, ωστόσο απέφυγε να αναφέρει ότι αναλογικά το ύψος της συγκεκριμένης ενίσχυσης μόλις που κάλυψε τις ανάγκες για 20 ημέρες.

Συνεπώς, πολλοί κτηνοτρόφοι οδηγούν τα ζώα τους στη σφαγή, γιατί δεν μπορούν να καλύπτουν το κόστος για τη συντήρησή τους, πρέπει να δαπανούν πάνω από 120 ευρώ για να μεγαλώνουν ένα αμνοερίφιο και όταν φτάσει η ώρα για τη σφαγή του θα αποζημιωθούν με 40 ευρώ λιγότερα.

Ο κλάδος της κτηνοτροφίας στη χώρα μας βιώνει μια από τις χειρότερες περιόδους στην ιστορία του. Η έκρηξη στις τιμές της ενέργειας, που προκάλεσε αλυσιδωτές αυξήσεις στις τιμές των ζωοτροφών και στο συνολικό κόστος λειτουργίας των κτηνοτροφικών μονάδων, χαρακτηρίζεται ως η χαριστική βολή για τον κλάδο. Οι τιμές στο γάλα και το κρέας ήταν έτσι κι αλλιώς εξευτελιστικές για τον Ελληνα κτηνοτρόφο, ο οποίος πριν την ενεργειακή κρίση φυτοζωούσε και τώρα αδυνατεί να αντεπεξέρχεται ακόμη και στις βασικές του υποχρεώσεις.

Η πορεία του κλάδου μοιάζει προδιαγεγραμμένη, αν δεν ληφθούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης, που θα οδηγήσουν άμεσα στη μείωση του κόστους παραγωγής και στη διασφάλιση της βιωσιμότητας των κτηνοτροφικών μονάδων. Αλλιώς, ας προετοιμαστούμε για την οριστική κατάρρευση ενός εκ των σημαντικότερων κλάδων του πρωτογενούς τομέα στη χώρα μας. Ενός κλάδου, που θα μπορούσε να συνδράμει στην προσπάθεια αλλαγής του παραγωγικού της μοντέλου. Ολες οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια αναφέρονται στον συγκεκριμένο στόχο με βαρύγδουπες δηλώσεις, καμία, ωστόσο, δεν απέδειξε ότι θέλει και μπορεί να τον πετύχει.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου