Γιώργος Λαμπράκης: Σε ασφυκτικό κλοιό η εμπορική αγορά

γιώργος-λαμπράκης-σε-ασφυκτικό-κλοιό-870761

Η κάθετη πτώση του τζίρου και η εκτόξευση του λειτουργικού κόστους των καταστημάτων, λόγω των ανατιμήσεων στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, προκαλούν ασφυκτικό κλοιό στην εμπορική αγορά και συνθέτουν την πιο δύσκολη περίοδο στη σύγχρονη ιστορία του λιανεμπορίου, δυσκολότερη και από τη δεκαετία των μνημονίων.

Μάλιστα, οι άνθρωποι της αγοράς, συγκρίνοντας τις συγκεκριμένες περιόδους, διαπιστώνουν ότι το χρονικό διάστημα από το 2010 μέχρι το 2020 ήταν πολύ πιο ήπιο, σε σχέση με τα όσα καλούνται να αντιμετωπίζουν τους τελευταίους μήνες. Τη δεκαετία των μνημονίων το λιανεμπόριο είχε να αντιμετωπίσει την κάθετη πτώση της κατανάλωσης, εξαιτίας της βίαιης αναπροσαρμογής των εισοδημάτων, μετά τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Από τις αρχές του χρόνου η αγορά στενάζει στην κυριολεξία εξαιτίας των εξωφρενικών ανατιμήσεων στο κόστος της ενέργειας, που αφενός συρρικνώνουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, αφετέρου εκτοξεύουν το λειτουργικό κόστος των εμπορικών επιχειρήσεων.

Εως και τέσσερις φορές αυξήθηκαν οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος. Σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα πάγια έξοδα των καταστημάτων, όπως το ενοίκιο και η μισθοδοσία, το λειτουργικό κόστος μιας μικρής οικογενειακής επιχείρησης στο κέντρο του Βόλου έχει πολλαπλασιαστεί, ενώ την ίδια στιγμή ο τζίρος της έχει μειωθεί δραματικά, επειδή οι καταναλωτές στενάζουν υπό το βάρος των λογαριασμών του ρεύματος, με αποτέλεσμα τα εισοδήματά τους να έχουν μειωθεί δραματικά και να μην περισσεύουν χρήματα για αγορές στα εμπορικά καταστήματα.

Η οριακή κατάσταση στην αγορά γίνεται αντιληπτή άμεσα. Στην καρδιά της εμπορικής αγοράς περισσότεροι είναι εκείνοι που κάνουν περίπατο από όσους μπαίνουν στα καταστήματα. Ισχύει και τώρα, που στη θερινή περίοδο των εκπτώσεων. Οι εκτιμήσεις για τα επίπεδα της αγοραστικής κίνησης το φετινό καλοκαίρι παραμένουν κάτι παραπάνω από απαισιόδοξες, ενώ το χειρότερο είναι ότι δεν φαίνεται φως στο βάθος του τούνελ.

Οι έμποροι χαρακτηρίζουν «σταγόνα στον ωκεανό» των προβλημάτων τα μέτρα στήριξης της οικονομίας, που έθεσε σε ισχύ η κυβέρνηση. Υπενθυμίζουν ότι τα μέτρα στήριξης της αγοράς, με αφορμή τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, σταμάτησαν τον περασμένο Ιούνιο και από τότε δεν έχουν ληφθεί άλλες αποφάσεις για τη στήριξη του λιανεμπορίου, που ακόμη διεκδικεί επίλυση του προβλήματος με τον ακατάσχετο τραπεζικό λογαριασμό, φοροελαφρύνσεις και επαναφορά του μέτρου για την εξόφληση χρεών προς την εφορία με 120 δόσεις.

Επιπρόσθετα, στα οικονομικά βάρη των εμπόρων και όχι μόνο έρχεται να προστεθεί το τρέχον χρονικό διάστημα και η επιστρεπτέα προκαταβολή, παρ’ ότι ζητήθηκε από τους εκπροσώπους των παραγόντων της πραγματικής οικονομίας να χαριστούν τα οφειλόμενα, έως ένα συγκεκριμένο ποσό.

Δυστυχώς, η κυβέρνηση επιμένει σε μείγμα μέτρων, το οποίο αποδεικνύεται ανεπαρκές, εξαιτίας της ανεξέλεγκτης κατάστασης στην αγορά της ενέργειας. Καταναλωτές και καταστηματάρχες δείχνουν να έχουν εγκλωβιστεί σε έναν φαύλο κύκλο, από τον οποίο είναι αδύνατο να τους βγάλουν μέτρα, όπως η επιστροφή μέρους των υπέρογκων χρεώσεων στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, το fuel pass και η εκ των υστέρων κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου