Γιώργος Λαμπράκης: Ανησυχία, δυσπιστία, μιζέρια…

γιώργος-λαμπράκης-ανησυχία-δυσπιστί-860990

Οι επιπτώσεις της ακρίβειας στην καθημερινότητα των πολιτών είναι κάτι παραπάνω από ορατές, ακόμη και κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, όταν η διάθεση είναι καλύτερη και ευνοούνται οι αγορές. Ωστόσο, οι επισκέψεις στην εμπορική αγορά έχουν περισσότερο διερευνητικό χαρακτήρα και τα ψώνια περιορίζονται στα απολύτως απαραίτητα, υπό το βάρος των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος και των ανεξέλεγκτων αυξήσεων στις τιμές των καυσίμων.

Από πρόσφατη έρευνα προκύπτει ότι οι οκτώ στους δέκα έχουν περιορίσει τις αγορές ειδών ένδυσης και υπόδησης και οι πέντε στους δέκα έχουν μειώσει σημαντικά τις αγορές τους στο σούπερ μάρκετ. Για πρώτη φορά βλέπουμε τόσο μεγάλη μείωση της κατανάλωσης στα σούπερ μάρκετ, ακόμη και σε είδη διατροφής.

Την ίδια στιγμή, σε ό,τι αφορά στις αγορές ειδών ένδυσης και υπόδησης, η κατάσταση είναι πραγματικά απογοητευτική, με τους καταναλωτές να αγοράζουν μόνο τα απολύτως απαραίτητα. Τη συγκεκριμένη εικόνα δικαιολογεί η οικονομική κατάσταση των περισσοτέρων νοικοκυριών, καθώς για το 30% το οικογενειακό εισόδημα φτάνει μόνο για τα απαραίτητα και με δυσκολία, ενώ ποσοστό 12% δηλώνει αδυναμία αγοράς ακόμα και των αναγκαίων.

Τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών βρίσκεται σε οικονομικό αδιέξοδο, αδυνατώντας να καλύπτει ακόμη και βασικές ανάγκες. Δείχνουν ακόμη πως τα μέτρα, που εφαρμόζει μέχρι στιγμής η κυβέρνηση για την άμβλυνση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης στα νοικοκυριά, είναι ανεπαρκή. Η εκτόξευση των τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο, χωρίς να υπάρχει ο παραμικρός έλεγχος στην εγχώρια αγορά ενέργειας, προκάλεσε «τσουνάμι» προβλημάτων, που διαμορφώνει σχεδόν μη αναστρέψιμη κατάσταση για τους πολίτες.

Σε ό,τι αφορά στην πραγματική οικονομία, οι συνέπειες είναι ορατές, ακόμη και κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, με τις αγορές να έχουν συρρικνωθεί και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στον κλάδο του λιανεμπορίου να βρίσκονται ενώπιον αδιεξόδου. Οι λογαριασμοί, που καλούνται να πληρώνουν οι επαγγελματίες στη ΔΕΗ και τους ιδιωτικούς παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος, έχουν εκτοξεύσει το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων, ενώ οι προσδοκίες για τόνωση της αγοράς με αφορμή τη θερινή περίοδο των εκπτώσεων πολύ δύσκολα θα επαληθευτούν.

Νοικοκυριά και επιχειρήσεις περιμένουν την εφαρμογή των μέτρων, που έχουν εξαγγελθεί από την κυβέρνηση, με στόχο την αντιστροφή της αδιέξοδης κατάστασης. Πάντως, όσα μέτρα εφαρμόστηκαν μέχρι σήμερα κρίνονται ανεπιτυχή, με βάση την εικόνα στην αγορά. Κατά συνέπεια, οι ανησυχίες για την αποτελεσματικότητα των μέτρων, λίγο πριν την εφαρμογή τους, είναι κάτι παραπάνω από δικαιολογημένες.

Η αντιπολίτευση συνεχίζει να επικρίνει την κυβέρνηση, ότι άργησε να αντιδράσει στο κύμα των ανατιμήσεων και πως άφησε απροστάτευτες την κοινωνία και την οικονομία. Για αυτό, άλλωστε, αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις η δυσαρέσκεια του κόσμου και το μεγάλο ερώτημα, που προκύπτει, είναι αν μπορεί η κυβέρνηση να αλλάξει το κλίμα, από τη στιγμή που να επιμένει σε ένα πακέτο μέτρων, το οποίο έχει αποτύχει.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου