Γιώργος Λαμπράκης: Με ορμή έρχεται το νέο πανδημικό κύμα

γιώργος-λαμπράκης-με-ορμή-έρχεται-το-ν-874319

Τα στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας είναι κάτι παραπάνω από ανησυχητικά. Ωστόσο, οι πολίτες συνεχίζουν να τα αγνοούν. Πανελλαδικά και τοπικά οι ημερήσιες μολύνσεις εκτοξεύονται, ενώ απέχουμε ακόμη από την κορύφωση της τουριστικής περιόδου. Δεν έχει αρχίσει ακόμη η μεγάλη έξοδος των παραθεριστών του καλοκαιριού, ο συνωστισμός σε εξωτερικούς χώρους δεν έχει χτυπήσει «κόκκινο», οι συναυλίες και τα πανηγύρια δεν βρίσκονται στο απόγειό τους.

Η κατάργηση του μέτρου για τη χρήση μάσκας, με εξαίρεση τα νοσοκομεία, τις δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων και τα μέσα μαζικής μεταφοράς, συνετέλεσε καθοριστικά στην κατακόρυφη αύξηση των ημερήσιων μολύνσεων. Οι πολίτες συμπεριφέρονται εδώ και εβδομάδες σαν να έχει εξαλειφθεί ο κίνδυνος της πανδημίας. Σαν να μη συνεχίζουν να καταγράφονται καθημερινά δεκάδες θάνατοι ανθρώπων, που νόσησαν από τον κορονοϊό, σαν να μην εξακολουθούν να νοσηλεύονται 100 διασωληνωμένοι, σαν να έχουν σβήσει οι μνήμες για τους περισσότερους από 30.000 πολίτες, που νικήθηκαν από την πανδημία από τον Μάρτιο του 2020 έως σήμερα.

Οι πολίτες, στη συντριπτική τους πλειονότητα, συμπεριφέρονται σαν να μην υπήρξε ποτέ ο κορονοϊός, με αποτέλεσμα οι νέες, ακόμη πιο μεταδοτικές μεταλλάξεις του να βρίσκουν πρόσφορο έδαφος και να διασπείρουν στην κοινότητα χιλιάδες νέες μολύνσεις σε καθημερινή βάση. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι ακόμη και οι πλέον ευάλωτοι, πολλοί εξ αυτών δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους ή παραμένουν ανεμβολίαστοι, συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο. Δεν λαμβάνουν τις προφυλάξεις, που επιβάλλονται, δεν αποφεύγουν τον συνωστισμό, δεν εμβολιάζονται, δεν φορούν μάσκα, όταν βρίσκονται σε μέρη με πολύ κόσμο.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η νέες μεταλλάξεις του κορονοϊού είναι ακόμη πιο μεταδοτικές και δεν επηρεάζονται από τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού. Απλά, προκαλούν πιο ήπια συμπτώματα, αρκεί ο ασθενής να έχει εμβολιαστεί. Πρέπει, βέβαια, να σημειώσουμε πως έχουν περάσει αρκετοί μήνες από τότε που η πλειονότητα των πολιτών ολοκλήρωσε τον εμβολιασμό της. Σαφής εικόνα για τα αντισώματα, που εξακολουθούμε να διαθέτουμε πέντε, έξι και επτά μήνες μετά την τρίτη ενισχυτική δόση του εμβολίου, δεν υπάρχει. Στη Μαγνησία με τη δεύτερη αναμνηστική δόση έχουν εμβολιαστεί λιγότεροι από 5.500 πολίτες.

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι από το φθινόπωρο ο γενικός πληθυσμός θα πρέπει να κάνει και τέταρτη δόση του εμβολίου, για αυτό ακούγεται όλο και πιο συχνά η πρόταση επαναφοράς το καλοκαίρι του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε κλειστούς χώρους.

Ολα εξαρτώνται από τη δική μας στάση. Αν επιδεικνύουμε υπευθυνότητα και προσέχουμε, στο μέτρο του δυνατού, η εξέλιξη της πανδημίας θα είναι ελεγχόμενη. Αν συνεχίζουμε στον ίδιο δρόμο, το έβδομο πανδημικό κύμα, για το οποίο μιλούν οι ειδικοί, θα μας χτυπήσει με ορμή και θα ανατρέψει τα σχέδια για ένα ξέγνοιαστο καλοκαίρι και ένα ήρεμο φθινόπωρο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου