Γιώργος Λαμπράκης: Ο εφιάλτης του δημογραφικού αποτυπώνεται στην εκπαίδευση  

γιώργος-λαμπράκης-ο-εφιάλτης-του-δημο-880939

Τα άκρως ανησυχητικά στοιχεία για τη μείωση του μαθητικού δυναμικού στα σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Μαγνησίας δείχνουν τις διαστάσεις, που λαμβάνει το δημογραφικό πρόβλημα στη χώρα μας. Η μείωση του μαθητικού δυναμικού τα τελευταία 10 χρόνια αποτελεί απόρροια των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης. Τα νέα ζευγάρια δεν τεκνοποιούν για οικονομικούς λόγους, με αποτέλεσμα να μειώνεται ο αριθμός των γεννήσεων και κατά συνέπεια ο αντίστοιχος των νέων μαθητών, που εγγράφονται στα σχολεία.

Πάνω από τρία εξαθέσια δημοτικά σχολεία χάνει φέτος η Μαγνησία, με βάση τα στοιχεία για τις νέες εγγραφές ενόψει της σχολικής χρονιάς, που αρχίζει από τον Σεπτέμβριο. Με άλλα λόγια, 300 λιγότερα παιδιά έχουν εγγραφεί στα νήπια και τα προνήπια. Ο συγκεκριμένος αριθμός είναι ο μεγαλύτερος από τότε που άρχισε να παρατηρείται η μείωση του μαθητικού δυναμικού. Είναι, μάλιστα, τόσο σοβαρό το πρόβλημα, ώστε φέτος καταγράφεται, για πρώτη φορά, μείωση κατά 100 μαθητές σε ό,τι αφορά και στις εγγραφές στην Α’ Γυμνασίου.

Το γεγονός σημαίνει ότι η κορύφωση του προβλήματος, που φέτος παρατηρείται στην προσχολική εκπαίδευση, θα φανεί στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση μετά από έξι χρόνια, καθώς, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο πληθυσμός της χώρας μας θα συνεχίσει να γηράσκει και το ισοζύγιο γεννήσεων – θανάτων θα παραμένει αρνητικό. Ηδη, ένας στους τέσσερις Ελληνες είναι άνω των 65 ετών, ενώ μόλις το 14% του πληθυσμού είναι κάτω των 14.

Τα οικονομικά κίνητρα, που έδωσε η κυβέρνηση στα νέα ζευγάρια, προφανώς δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα. Οπως, επίσης, δεν αποδίδουν μέτρα, όπως το επίδομα τέκνων. Οι νέοι για να παντρευτούν και να κάνουν οικογένεια πρέπει να είναι σίγουροι ότι θα μπορούν να μεγαλώνουν τα παιδιά τους με όρους αξιοπρέπειας. Με ημίμετρα, όπως αυτά που ισχύουν και τα αντίστοιχα που ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό για τα ολοήμερα δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία, δεν είναι δυνατό να αποφασίσουν τα νέα ζευγάρια να τεκνοποιήσουν.

Δεν είναι δυνατό να μειώνεται ο μαθητικός πληθυσμός στη Μαγνησία κατά 300 παιδιά σε μια σχολική χρονιά και η απάντηση της πολιτείας να είναι η επέκταση λειτουργίας του ολοήμερου νηπιαγωγείου και δημοτικού έως τις 5:30 το απόγευμα. Το συγκεκριμένο μέτρο είναι αμφίβολο αν μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη, χωρίς νέες προσλήψεις διδακτικού προσωπικού, δίχως νέες κτιριακές υποδομές, χωρίς τα απαιτούμενα μέσα.

Το πιο σημαντικό είναι, ωστόσο, το ζήτημα της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, που θα εξασφαλίσουν στους νέους αξιοπρεπές εισόδημα, που θα σταματήσουν τη φυγή τους στο εξωτερικό, που θα δημιουργήσουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις να παραμένουν τα νέα παιδιά στον τόπο τους και να κάνουν οικογένεια.

Η ενεργειακή κρίση, που σαρώνει και την ελληνική κοινωνία, καθιστά ακόμη πιο δύσκολη την όποια προσπάθεια αντιμετώπισης της κατάστασης σχετικά με το δημογραφικό πρόβλημα. Μάλιστα, η νέα οικονομική κρίση, που βρίσκεται προ των πυλών, είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει μη αναστρέψιμα δεδομένα, με ό,τι μπορεί να σημαίνει για το μέλλον της χώρας μας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου