Γιώργος Λαμπράκης: Ακρίβεια, πανδημία και στο βάθος πρόωρες εκλογές…

γιώργος-λαμπράκης-ακρίβεια-πανδημία-884060

Το κύμα των ανατιμήσεων συνεχίζει να σαρώνει την αγορά, ενισχυόμενο από την «έκρηξη» των τιμών στην ενέργεια. Οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος εξακολουθούν να προκαλούν ασφυξία στα περισσότερα νοικοκυριά. Η ακρίβεια στα ράφια των σούπερ μάρκετ είναι στην κυριολεξία ανεξέλεγκτη, με τους καταναλωτές να αναγκάζονται να περιορίζουν τις αγορές τους ή να στρέφονται σε προϊόντα προσφορών, που ορισμένες φορές είναι αμφιβόλου ποιότητας.

Η κάθετη πτώση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών αποτυπώνεται εκτός από τα σούπερ μάρκετ και στην εμπορική αγορά, όπου η κίνηση παραμένει υποτονική, ενώ οι καταστηματάρχες συνεχίζουν να υφίστανται τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης, αδυνατώντας οι περισσότεροι να ανταποκρίνονται στην κατακόρυφη αύξηση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεών τους.

Μαζί με την ακρίβεια, έξαρση παρουσιάζει και η πανδημία, που παρά τις αρχικές εκτιμήσεις για τη συμβολή των καιρικών συνθηκών στον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού, τις τελευταίες ημέρες μας υπενθυμίζει με εμφαντικό τρόπο ότι ο εφιάλτης, τον οποίο ζήσαμε τα τελευταία δύο χρόνια, δεν τελείωσε. Η απειλή της πανδημίας επανακάμπτει και προκαλεί έντονη ανησυχία, καθώς απέχουμε ακόμη από την κορύφωση της τουριστικής περιόδου. Το ζήτημα της δεύτερης ενισχυτικής δόσης του εμβολίου, προκειμένου να ενισχυθεί η ανοσία των πολιτών, ειδικά εκείνων άνω των 60 ετών, απασχολεί ήδη τις υγειονομικές αρχές, ενόψει μάλιστα και του φθινοπώρου, καθώς δεν αποκλείεται να έχουμε νέες μεταλλάξεις του κορονοϊού.

Το μόνο σίγουρο είναι πως οι πολίτες θα συνεχίσουν να ανησυχούν για την εξέλιξη της πανδημίας, ενώ ο εφιάλτης των ανατιμήσεων στην αγορά και η ενεργειακή κρίση, που δείχνει να διατηρείται τουλάχιστον έως τις αρχές του 2023, εντείνουν την αγωνία για τις επιπτώσεις στην κοινωνία και την οικονομία από πιθανό συνδυασμό υγειονομικής και οικονομικής κρίσης.

Στις αρχές του φθινοπώρου θα έχουμε κατά πάσα πιθανότητα πρόωρες βουλευτικές εκλογές, παρά την προσπάθεια των κυβερνώντων να διαψεύσουν τα συγκεκριμένα σενάρια. Ακόμη και ο πρωθυπουργός εμμέσως αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να στηθούν πρόωρες κάλπες, με τους μηχανισμούς της ΝΔ και των κομμάτων της αντιπολίτευσης να παραμένουν σε κατάσταση εκλογικού συναγερμού.

Οι πρόωρες εκλογές θα είναι καλοδεχούμενες, υπό την προϋπόθεση ότι θα δώσουν λύση στα αδιέξοδα των πολιτών, ειδικά σε ό,τι αφορά στο κύμα των ανατιμήσεων στην αγορά. Το δεδομένο ότι θα διενεργηθούν για πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση με το σύστημα της απλής αναλογικής, δηλαδή κάθε κόμμα θα εκλέξει τους βουλευτές του ανάλογα με το εκλογικό του ποσοστό, εντείνει τις ανησυχίες για τον κίνδυνο ακυβερνησίας στη χώρα, τη στιγμή που η μάχη με τον κορονοϊό θα μαίνεται, οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης θα συνεχίζουν να προκαλούν ασφυξία στην αγορά και την κοινωνία, ενώ οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά θα προκαλούν συνθήκες πολιτικής αβεβαιότητας και αστάθειας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου