Γιώργος Λαμπράκης: Απαισιόδοξες εκτιμήσεις για τις τιμές των καυσίμων στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου

γιώργος-λαμπράκης-απαισιόδοξες-εκτι-886242

Η ξέφρενη πορεία των τιμών των καυσίμων αφενός βάζει φωτιά στις τσέπες των καταναλωτών, αφετέρου θέτει υπό αμφισβήτηση τις αισιόδοξες εκτιμήσεις για την πορεία του τουρισμού το φετινό καλοκαίρι. Ειδικά, σε ό,τι αφορά στο εσωτερικό τουριστικό ρεύμα, με την τιμή της αμόλυβδης πάνω από τα 2,30 ευρώ το λίτρο και την προοπτική να φτάσει σε κάποιες περιοχές ακόμη και τα τρία ευρώ τον Ιούλιο, πόσοι πολίτες θα καταφέρουν το φετινό καλοκαίρι να καλύψουν το υπέρογκο κόστος των μετακινήσεων μέχρι τον προορισμό των θερινών τους διακοπών, αλλά και κατά τη διάρκειά τους;

Αν μάλιστα πρόκειται για νησί, όπου η τιμή της αμόλυβδης φλερτάρει ή έχει ξεπεράσει τα 2,70 ευρώ, ενώ ταυτόχρονα οι τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων για μια τετραμελή οικογένεια κοστίζουν πιο ακριβά από τις αντίστοιχες με αεροπλάνο, πρέπει ίσως να αναθεωρηθούν αρκετές από τις ενθουσιώδεις εκτιμήσεις κυβερνητικών παραγόντων και στελεχών του τουριστικού τομέα για τα προσδοκώμενα έσοδα από τον τουρισμό το φετινό καλοκαίρι.

Εκτός και αν οι συγκεκριμένες εκτιμήσεις αφορούν μόνο στους ξένους τουρίστες και όχι στον εγχώριο τουρισμό, που μετά από δύο χρόνια περιορισμών και απαγορεύσεων λόγω πανδημίας έχει απόλυτη ανάγκη φέτος από λίγες ημέρες διακοπών. Με τις τιμές των καυσίμων στα ύψη, δύσκολα θα μπορέσει να κάνει διακοπές μια οικογένεια με μηνιαίο εισόδημα κάτω από τα 1.500 ευρώ.

Η τιμή του αργού πετρελαίου παραμένει σταθερά πάνω από τα 110 δολάρια το βαρέλι, που σημαίνει ότι τις επόμενες ημέρες δεν αποκλείεται να έρθουν και νέες αυξήσεις στα καύσιμα. Ηδη, οι εκπρόσωποι των πρατηριούχων εκτιμούν ότι μέχρι τα μέσα Ιουλίου η μέση τιμή της αμόλυβδης είναι πολύ πιθανό να φτάσει πάνω από τα 2,50 ευρώ το λίτρο στα αστικά κέντρα και κοντά στα τρία ευρώ στα νησιά.

Οι τάσεις συνεχίζουν να είναι ανοδικές και οι εκτιμήσεις των ανθρώπων της αγοράς καυσίμων κάτι παραπάνω από απαισιόδοξες, καθώς προβλέπουν ότι η κατάσταση, σε ό,τι αφορά στις τιμές, όχι μόνο δεν θα αλλάξει, αλλά θα επιδεινωθεί μέχρι το τέλος του 2022. Μάλιστα, αρκετοί πρατηριούχοι εκτιμούν πως θα πρέπει να περάσουν δύο χρόνια για να επανέλθει η αγορά των καυσίμων στα επίπεδα προ του πολέμου στην Ουκρανία, χωρίς και πάλι να είναι βέβαιο ότι η τιμή της αμόλυβδης θα πέσει κάτω από τα δύο ευρώ το λίτρο.

Βρισκόμαστε, λοιπόν, αντιμέτωποι με μια κατάσταση, που διαρκώς αλλάζει προς το χειρότερο. Μοναδική σταθερά στο μεταβαλλόμενο σκηνικό είναι η στάση της κυβέρνησης, που επιμένει σε αποτυχημένες συνταγές στήριξης των καταναλωτών, όπως η επιδοματική πολιτική και στα καύσιμα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου