Γιώργος Λαμπράκης: Η Μητρόπολη του Βόλου σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

γιώργος-λαμπράκης-η-μητρόπολη-του-βόλ-893658

Όπως το σαράκι κατατρώει το ξύλο, έτσι και η υγρασία έχει διαβρώσει τον οπλισμό και την εσωτερική τοιχοποιία, στους υπόγειους χώρους του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Νικολάου. Η γνωστή κατακόμβη, που καλύπτει επιφάνεια 600 τετραγωνικών και μέχρι πριν από λίγα χρόνια αποτελούσε σημείο αναφοράς για το πνευματικό, το φιλανθρωπικό, το κοινωνικό και το πολιτιστικό έργο της Μητρόπολης του Βόλου, απειλείται με ολοκληρωτική καταστροφή. Με μεταλλικούς πασσάλους αντιστήριξης επιχειρείται να σταματήσει το κακό, που αποκάλυψαν πρόσφατες εργασίες συντήρησης του αιωνόβιου ιερού ναού.

Οι εικόνες προκαλούν θλίψη και μεγάλη ανησυχία. Η υγρασία σαν μια βαριά, ύπουλη αρρώστια, κατέτρωγε για χρόνια τα σωθικά του Μητροπολιτικού Ναού του Βόλου. Μπορεί, εξωτερικά, η εμφάνιση του να παραμένει εντυπωσιακή και επιβλητική, ωστόσο, στους υπόγειους χώρους τα σημάδια του χρόνου είναι ανεξίτηλα. Ο μεταλλικός οπλισμός έχει διαβρωθεί ολοκληρωτικά, όπως και τα ατσάλινα πλέγματα που τοποθετήθηκαν ανάμεσα στις πέτρες, όταν θεμελιωνόταν ο Άγιος Νικόλαος, το 1928. Πλέον, το μέταλλο έχει σκουριάσει μέχρι τον πυρήνα του και ο οπλισμός αποκολλάται από την πέτρα ακόμη και με τα χέρια! Τρίβεται και μετατρέπεται σε ρίνισμα σιδήρου, όπως τρίβεται ο σοβάς από τον τοίχο.

Αυτή η στιγμή ο οίκος του πολιούχου του Βόλου βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Μπορεί οι παρεμβάσεις για την οροφή του ιερού ναού να εξελίσσονται σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό (παρά τις αστοχίες των μελετητών του έργου), μπορεί η περιφέρεια Θεσσαλίας που χρηματοδοτεί το έργο, να έχει εξασφαλίσει την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων, μπορεί ο περιφερειάρχης, Κώστας Αγοραστός, να υπέγραψε μόλις χθες τη συμπληρωματική σύμβαση για τη στεγανοποίηση του τρούλου του Αγίου Νικολάου, ωστόσο, αν δεν αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στην κατακόμβη, που εκτείνεται σε όλο το μήκος και το πλάτος των θεμελίων της Μητρόπολης, λίαν συντόμως θα προκύψουν καταστάσεις, οι οποίες μπορεί να θέσουν υπό αμφισβήτηση ακόμη και την ασφαλή λειτουργία του εντυπωσιακού εκκλησιαστικού οικοδομήματος.

Ο Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Νικόλαου αποτελεί το πλέον εμβληματικό κτήριο του πολεοδομικού συγκροτήματος. Είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τη σύγχρονη ιστορία της πόλης. Πέραν του πνευματικού χαρακτήρα, διαδραματίζει εδώ και 10ετίες έναν έντονο κοινωνικό και πολιτιστικό ρόλο στα δρώμενα της πόλης. Γι αυτό και πρέπει να γίνει υπόθεση της τοπικής κοινωνίας η διάσωση του, μέσα από την εξεύρεση των απαιτούμενων κονδυλίων, με τα οποία θα αποκατασταθούν τα προβλήματα στους υπόγειους χώρους.

Οι Βολιώτες πρέπει να κάνουν δική τους υπόθεση τη μάχη με το «τέρας» της υγρασίας, που έχει ριζώσει στα θεμέλια του Μητροπολιτικού τους Ναού και απειλεί το έργο του μεγάλου αρχιτέκτονα, Αριστοτέλη Ζάχου και του κορυφαίου Ιταλού μηχανικού, Εβάρεστο Ντε Κίρικο, που σχεδίασε το περίφημο πετρόκτιστο καμπαναριό.

Ούτε ο πόλεμος, ούτε οι σεισμοί νίκησαν τη Μητρόπολη του Βόλου. Οι τοπικοί φορείς καλούνται να παρέμβουν και να αναζητήσουν τρόπους χρηματοδότησης των απαιτούμενων παρεμβάσεων. Η περιφέρεια Θεσσαλίας και ο δήμος Βόλου πρέπει να είναι μπροστάρηδες σε αυτή την προσπάθεια. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι ο Άγιος Νικόλαος κτίστηκε και λειτούργησε με ευθύνη του τότε δημάρχου Βόλου, Σπυρίδωνα Σπυρίδη.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου