Γιώργος Λαμπράκης: Απλήρωτη νυχτερινή εργασία εδώ και τέσσερις μήνες

γιώργος-λαμπράκης-απλήρωτη-νυχτεριν-892489

Οι δικαιολογημένες διαμαρτυρίες των εργαζομένων στο Νοσοκομείο Βόλου, που δεν έχουν πληρωθεί μετά τον Φεβρουάριο τις νυχτερινές βάρδιες και την εργασία τις Κυριακές και τις αργίες, αποτελούν ένα ακόμη κομμάτι του παζλ των προβλημάτων, τα οποία αντιμετωπίζει το ΕΣΥ. Στην ίδια μοίρα βρίσκονται και οι νοσοκομειακοί γιατροί, που επίσης δεν έχουν πληρωθεί για τις εφημερίες του τελευταίου τετραμήνου.

Από την πλευρά των υπουργείων Υγείας και Οικονομικών δεν υπάρχει καμία απολύτως απάντηση στην πιεστική διεκδίκηση των συνδικαλιστικών εκπροσώπων των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, αναφορικά με τον χρόνο καταβολής των δεδουλευμένων. Για έναν νοσηλευτή, που κάνει δύο με τρεις νυχτερινές βάρδιες την εβδομάδα και εργάζεται περίπου δύο Κυριακές τον μήνα, τα οφειλόμενα δεδουλευμένα φτάνουν στα 200 ευρώ, δηλαδή αγγίζει τα 800 ευρώ το συνολικό ποσό, που οφείλεται σε κάθε έναν από τους εργαζόμενους των δημόσιων νοσοκομείων. Κι όμως, η κυβέρνηση δεν απαντά πότε θα τους καταβάλει τα δεδουλευμένα τους, ούτε βέβαια εξηγεί την αιτία για την ασυνέπειά της.

Την ίδια στιγμή, οι συνθήκες εργασίας στο ΕΣΥ επιδεινώνονται, με τις βάρδιες και τις εφημερίες να καλύπτονται οριακά, εξαιτίας της υποστελέχωσης. Στο Νοσοκομείο Βόλου οι γιατροί και οι νοσηλευτές γνωρίζουν πολύ καλά τι σημαίνει να προσφέρεις πολύτιμες υπηρεσίες, χωρίς να υπάρχει προοπτική βελτίωσης των συνθηκών εργασίας. Εξαντλητικές βάρδιες και εφημερίες, που καλύπτονται οριακά και τις περισσότερες φορές χάρη στην αυταπάρνηση και την ευσυνειδησία του προσωπικού. Σε όλα αυτά έρχεται τώρα να προστεθεί η τετράμηνη καθυστέρηση στην καταβολή δεδουλευμένων από νυχτερινά και εργασία τις Κυριακές και τις αργίες.

Μπορεί για τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη τα 800 ευρώ περίπου, που οφείλονται σε κάθε έναν από τους νοσηλευτές στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, να είναι αμελητέο ποσό, ωστόσο για τον εργαζόμενο, που λαμβάνει κάθε μήνα αντίστοιχο μισθό, τα οφειλόμενα είναι απαραίτητα για την κάλυψη σημαντικών οικογενειακών υποχρεώσεων. Σε τελική ανάλυση, δεν είναι δυνατό να αντιμετωπίζονται με αυτόν τον τρόπο οι άνθρωποι, που κρατούν όρθιο το δημόσιο σύστημα υγείας. Σε εκείνους βασίστηκε η λειτουργία του την κρίσιμη διετία της πανδημίας. Χάρη στη δική τους προσφορά δεν κατέρρευσε το ΕΣΥ, όταν κρέμονταν από μια κλωστή οι ζωές χιλιάδων πολιτών, που πάλευαν με τον κορονοϊό.

Η ανιδιοτέλεια των γιατρών και των νοσηλευτών στα Νοσοκομεία της χώρας απέτρεψε τραγωδία χωρίς προηγούμενο. Τώρα που η πανδημία βρίσκεται σε κάμψη οι «ήρωες με τις λευκές μπλούζες» εξακολουθούν να εμπαίζονται από την πολιτεία, η οποία όχι μόνο δεν υλοποιεί τις υποσχέσεις της για προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, αλλά αφήνει απλήρωτο το προσωπικό, που εργάζεται νύχτα – μέρα για να έχουν οι πολίτες σωστές παροχές υγείας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου